Hovioikeus piti voimassa Urheiluopistosäätiön vaalirahatuomiot

Hovioikeus katsoi taideostojen ylihinnan tueksi puolueelle.

Kotimaa
Markku Pohjola.
Urheiluopistosäätiön hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola.Yle

Helsingin hovioikeus on pitänyt ennallaan sosiaalidemokraatteja lähellä olevan Urheiluopistosäätiön johdon vaalirahaoikeudenkäynneissä saamat tuomiot luottamusaseman väärinkäytöstä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Urheiluopistosäätiön hallituksen kahdeksan entistä jäsentä tuntuviin sakkorangaistuksiin luottamusaseman väärinkäytöstä. Käräjäoikeuden mukaan rikokset on tehty vuosina 2005–2007. Kaikkien päiväsakkomäärä oli 70. Maksettavaa heille kertyi tuloista riippuen 2 200–17 600 euroa.

Käräjäoikeudessa tuomituista kaksi valitti hovioikeuteen. Hovioikeudessa Urheiluopistosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Markku Pohjola ja hallituksen entinen jäsen Juha Laisaari saivat täsmälleen saman tuomion kuin käräjäoikeudessa. Muut käräjäoikeudessa tuomitut tyytyivät tuomioonsa, ja heidän osaltaan tuomio on lopullinen eli lainvoimainen.

Taustalla taulukaupat

Urheiluopistosäätiön hallitus osti sosiaalidemokraattiselta puolueelta taidetta 23 000 eurolla. Hovioikeus yhtyi käräjäoikeuden näkemykseen, että tauluista maksettu ylihinta oli säätiön sääntöjen vastaista poliittista tukea.

Tuomion saivat muiden muassa SDP:n entiset kansanedustajat Risto Tuominen ja Markku Pohjola. Pohjola on toiminut Urheiluopistosäätiön hallituksen puheenjohtajana ja käräjätuomarina Helsingin käräjäoikeudessa.

Myös säätiön asiamiehenä vuosina 2005–2009 toiminut Yrjö Aav tuomittiin sakkoihin luottamusaseman väärinkäytöstä. Aav oll 1990-luvun alussa STS-pankin viimeinen toimitusjohtaja.

Luottamusaseman väärinkäytöstä tuomittiin niin ikään Tradekan entinen toimitusjohtaja Juha Laisaari, joka sai euromääräisesti suurimman sakon, ja SDP:n pitkäaikainen hallintopäällikkö Maunu Ihalainen.

Sakkotuomio määrättiin myös Erkki Rantalalle, joka on toiminut mm. Vantaan kaupunginjohtajana 1997–2002.

Käräjäoikeuden mukaan tuomitut aiheuttivat toiminnallaan säätiölle kaikkiaan 16 400 euron vahingot.