Rokotusrekisterissä vielä korjailtavaa

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen uuden sähköisen rokotusrekisterin avulla pystytään seuraamaan rokotuskattavuutta alueellisesti lähes reaaliaikaisena.

terveys
Henkilö vetää rokotetta ruiskuun.
Yle

Kansallisen sähköisen rokotusrekisterin käyttöönotossa on ollut ongelmia. Tällä hetkellä noin 90 prosenttia kaikista Suomen terveyskeskuksista toimittaa rokotustiedot rekisteriin, mutta tieto ei ole ollut vielä luotettavaa.

Esimerkiksi Satakunnassa usean terveyskeskuksen rokotustiedot ovat jääneet kirjautumatta järjestelmään. Syynä tähän on tietojärjestelmässä havaittu ongelma, joka on jo saatu korjattua.

- Uudessa on aina lastentauteja. On kirjaamiseen tai poimintaan liittyviä ongelmia, jonka takia tieto ei ole täysin kattavaa. Tällä hetkellä tehdään paljon töitä kirjaamisen yhdenmukaistamiseksi ja tiedon poiminnan täydellisyyden parantamiseksi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotetutkimusyksikön päällikkö Jukka Jokinen.

Rekisteri on tarkoitus saada valtakunnallisesti kattavaksi vielä kevään aikana. Tämän jälkeen kattavuuden seuranta on mahdollista jopa reaaliaikaisesti alueittain.

- Aikaisemmin kattavuutta on seurattu otostutkimuksella, jossa viivettä on ollut jopa viisi vuotta. Järjestelmät ovat aikansa eläneitä. Aivan kuin hypättäisiin härkävankkureista kilpa-autoon. Rokotusten vaikutusten ja kattavuuden seuranta mullistuu rekisterin myötä, Jokinen kertoo.

Alueellisten kattavuuksien seuranta on tärkeätä. Esimerkkinä Jokinen mainitsee Swansean alueella Walesissa riehuneen tuhkarokkoepidemian, jonka syyksi paljastui MPR-rokotteen alueellisen kattavuuden lasku 70 prosenttiin.