1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turisti, vaihda Kanarian rannat luontoon!

Kanarialla hiekkarantatiirailu kannattaa vaihtaa luonnon yksityiskohtien havainnointiin. Sen voi aloittaa vaikka keskellä kaupunkia. Monipuolisuus, karu kauneus ja rehevä kukkaloisto tekevät Kanarian luonnosta tutustumisen arvoisen, neuvovat Kanarian luonnosta kirjoja kirjoittaneet eläkkeellä olevat biologian opettajat.

Kotimaan uutiset

Luontoretkiä Kanariansaarilla järjestäneet Leena ja Hannu Aarnio kannustavat ihmisiä rohkeasti tutustumaan luontoon lomakohteessa. He hatkahtivat Kanariansaarten luontoon lomailtuaan siellä ensi kerran hiihtolomallaan vuonna 1996.

– Teneriffalla kiivettiin ylös eri kasvillisuusvyöhykkeiden läpi, niin silloin koin vahvan ahaa-elämyksen. Tätä täytyy päästä tutkimaan lisää! Kanarialla on loistavat retkeilypaikat ja vanhat vuohipolut, joiden varrelta voi luontoa ihailla, sanoo Leena Aarnio.

Kaikilla Kanariansaarilla on omat kotoperäiset lajinsa. Yhteensä kotoperäisiä eli endeemisiä lajeja, joita löytyy vain Kanarialta, on yhteensä noin 500 kappaletta.

Kuun maisemaako vaan?

Sykähdyttävä kukkaloisto ja toisaalta tuliperäinen, karu kauneus olivatkin ne, jotka imatralaispariskunnan mielenkiinnon herätti Kanariansaaria kohtaan. Eläkkeellä olevia biologian opettajia kiinnosti saarien tuliperäisyys, ja se millainen tarina maisemien muodostumiseen liittyy.

– Tuliperäisyys on kiehtovaa. Ja värimaailma on uskomaton! Punaiset tulivuoren keilat ja sininet vesikuohut luolissa! Moni sanoo, että se on vaan kuun maisemaan, mutta siellä on niin paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia, Leena ja Hannu Aarnio kuvailevat yhteen ääneen.

Lanzarotte on mielenkiintoisimpia kohteista, mikäli tuliperäinen luonto kiinnostaa.

Imatralaiset Hannu ja Leena Aarnio ovat kirjoittaneet kirjoja Kanariansaarten luonnosta
Hannu ja Leena Aarnio ovat kirjottaneet Kanariansaarten luonnosta kirjoja. Yle

Kiinnitä huomio 30 cm mittaisiin havuneulasiin

Luontoon tutustumisen voi aloittaa kaupungista ihailemalla puutarhoja. Kaksi kirjaa Kanariansaarten luonnosta kirjoittaneiden Aarnioiden mielestä turistien ei tarvitse tietää kasvien ja lintujen nimiä vaan jokainen voi ottaa itselleen sen, josta nauttii.

– Retkillä on voinut avata ihmisten silmiä katsomaan värejä, muotoja, kasveja, kukkia ja kiviä, toteaa Leena Aarnio.

Kanarian mäntymetsään kannattaa lähteä paahdetta pakoon paikallisten tapaan viikonloppupiknikille. Leena Aarnion mukaan metsässä samoilijan kannattaa huomioida mäntyjen neulasien pituus.

– Ne ovat 30 senttimetriä pitkiä!

Pariskunnan lempikasvin voi löytää Teneriffan Las Cañadasin kalderasta, parin kilometrin korkeudesta. Toukokuussa kukkaan puhkeava kuningatarneidonkieli voi kasvaa kolmimetriseksi kymmenentuhattakin kukkaa ylleen pukevaksi kauneudeksi.

La Gomeran saaren kävijöitä tietokirjailijapariskunta kehottaa tutustumaan Garajonayn kansallispuistoon ja sen sadunomaisiin partapuihin, kanarianorjalaakereihin.

Lue seuraavaksi