Lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä kasvoi taas

Poliisin tietoon tuli viime vuonna kaikkiaan 1 673 tapausta, joissa lasta on käytetty seksuaalisesti hyväksi. Luku on kasvanut viidessä vuodessa yli 50 prosenttia.

Kotimaa
Grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä laski hieman viime vuonna. Niitä kirjattiin 3 329, luku on seitsemän prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Myös raiskausten määrä putosi hieman 980:een.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on kuitenkin jatkanut kasvuaan. Tapauksia merkittiin viime vuonna yhteensä 1 673, mikä on viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Luku pitää sisällään törkeinä merkityt tapaukset.

Luku on kasvanut jatkuvasti viime vuodet, vielä vuonna 2009 tapauksia kirjattiin 1 078. Viidessä vuodessa kasvua on siis kertynyt 55 prosenttia.

Poliisilla ei ole tarkkaa kuvaa siitä, kuinka paljon kyse on itse hyväksikäyttöjen määrän kasvusta ja kuinka paljon siitä, että ilmoitusherkkyys ja viranomaisten taito epäillä hyväksikäyttörikoksia ovat parantuneet. Molemmat syyt voivat vaikuttaa tilastoissa näkyvän kasvun taustalla, tilastoja koostavasta poliisiammattikorkeakoulusta kerrotaan.

Vuosittaisia tilastopiikkejä aiheuttaa myös se, että yksittäiset rikosilmoitukset voivat sisältää useita hyväksikäyttöjä käsittäviä tapahtumasarjoja. Yksittäisen, mahdollisesti vuosia jatkuneen ja useita uhreja koskevan, rikoskokonaisuuden paljastuminen voi siis heitellä tilastoja voimakkaasti.

Luvut selviävät Tilastokeskuksen julkaisemista viranomaisten tietoon tulleiden rikosten tilastoista. Viime vuoden luvut perustuvat vielä ennakkotietoihin.

Kaikkien rikosten määrä pysyi viime vuonna liki ennallaan. Viime vuonna poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli yhteensä 424 400 rikosta, mikä on 400 tapausta vähemmän kuin vuonna 2012.

Korjaus 17.1. klo 13.45: Raiskausten määrä oli viime vuonna 980, ei 1020, kuten jutussa aiemmin väitettiin.