Kulttuuriyleisö ei ylitä rajaa helposti

Torniossa ja Haaparannalla on rakennettu yhteistä elämää jo vuosia, mutta kulttuuritapahtumiin on vaikea houkutella väkeä rajan toiselta puolelta.

Haaparannan kunta
Pia Marttinen kiinnittää tapahtumajulistetta ilmoitustaululle.
Haaparannan teatteriyhdistyksen kulttuurituottaja Pia Marttinen toivoisi lisää suomalaisyleisöä Haaparannalla järjestettäviin tapahtumiin. Hän levittää ahkerasti tietoa esityksistä muun muassa netissä ja perinteisillä julisteillakin.

Tornion ja Haaparannan kaksoiskaupungissa on yhä vaikeuksia saada väkeä rajan yli kulttuuritapahtumiin. Haaparannan teatteriyhdistyksen kulttuurituottaja Pia Marttinen on huomannut, että suomalaiset eivät herkästi lähde Ruotsin puolelle kulttuurielämyksiä hakemaan, eivätkä ruotsalaiset Suomen puolelle.

Marttinen on kuitenkin havainnut, että tilanne on parantunut, ja esimerkiksi Haaparannalla järjestettävissä konserteissa on näkynyt aiempaa enemmän suomalaisyleisöä.

- Ainahan on ollut määrätyt tapahtumat, kuten esimerkiksi Kalott Jazz ja Blues, joka on vetänyt molemmin puolin rajaa. Mutta tietysti sitä kaipaa vielä lisääkin. Meidän oopperaesityksiin ja Haaparannan kirkossa järjestettäviin klassisiin konsertteihin kyllä tulee Suomen puolelta yleisöä, Marttinen kuvailee.

Kynnystä rajan pinnassa tuntuu silti Marttisen mukaan vielä olevan, ja syyksi hän arvelee paitsi kielimuuria, joka rajaa varsinkin teatteriesitysten yleisöä, myös tiedon puutetta.

- Siinä on vähän se kysymys, että mihin sitä tietoa saisi levitettyä paremmin. Kuitenkin olen sitä mieltä, että paras tapa on suusta suuhun -menetelmä. Ei ne ilmoitukset aina toimi. Kun ne tiedotuskanavat löytyisivät, niin ihmiset pystyisivät helposti valitsemaan mikä kiinnostaa, Marttinen pohtii.