Teatterifestareilla saa palautetta tekemisistään

Mikkelin Työväen Näyttämöpäivillä tammikuun lopussa nähdään kaksi Kajaanin Harrastajateatterin esitystä, Runar ja Kyllikki sekä Oikeusjuttu. Harrastajateatterin puheenjohtaja Hanna-Mari Hotan mukaan pääsy perinteisille teatterifestivaaleille on suuri kunnia.

Kuva: S.M. Khalid Imran

Mikkelissä tammi-helmikuun vaihteessa järjestettävät Työväen Näyttämöpäivät (siirryt toiseen palveluun) on avoin ja valtakunnallinen harrastajateatterifestivaali. Vuonna 1976 perustettuun tapahtumaan valitaan vuosittain 10 – 15 kotimaista ja 1 – 3 ulkomaista näytelmää, joiden ensi-ilta on ollut viimeistään edellisen vuoden joulukuussa.

Näyttämöpäivillä ei valita varsinaista voittajaa, mutta yleisö äänestää esityksistä suosikkinsa. Kiertopalkintona on antiikkinen tuoli, joka vuosi sitten lähti Mikkelistä Uuteenkaupunkiin Teatteriryhmä Lentävän Lokin mukaan.

Kajaanista Näyttämöpäiville on tänä vuonna valittu mukaan kaksi Harrastajateatterin näytelmää – Runar ja Kyllikki sekä Oikeusjuttu (siirryt toiseen palveluun).

– Vierailu festivaaleilla, varsinkin kahdella esityksellä, on iso juttu. Meidän onnena on, että pääsemme mukaan kolmatta kertaa peräkkäin. Harrastajateatteri on esittänyt Näyttämöpäivillä muun muassa Mahnovitsina-näytelmää. Aina on yhtä suuri ilo päästä mukaan, toteaa Kajaanin Harrastajateatterin puheenjohtaja Hanna-Mari Hotta.

Vuonna 2012 Kajaanin Harrastajateatteri oli Työväen Näyttämöpäivillä myös kahdella esityksellä, kun näytelmät Radix ja Mum olivat mukana.

Palautetta tekijöille

Viime marraskuussa Kajaanissa ensi-iltansa saanut Runar ja Kyllikki pohjautuu aitoihin murhamysteereihin, mutta kertoo fiktiivisen tarinan yhteisöstä nuoren pojan silmin. Rankan aiheen näytelmä tullaan näkemään Mikkelin Työväen näyttämöpäivillä kutsuvierasesityksenä.

Runaria näyttelevä Jaani Leinonen odottaa jo näyttämöpäiville pääsyä.

– Samalla näkee itsekin uusia juttuja, ja se antaa näkökulmaa omaan tekemiseen. Mutta suoraakin palautetta saa, ja se on tässä yksi parhaista jutuista.

– Parhaassa tapauksessa oma tekeminen parantuu, kun siitä saa ulkopuolisen palautteen. Ja onhan se kiva päästä lämmittämään hyvää esitystä, Leinonen tiivistää.

Kirsi Järvilehto ja Jaani Leinonen näytelmässä Runar ja Kyllikki. Kuva: S.M. Khalid Imran

Yksi Runar ja Kyllikki-näytelmään musiikkeja säveltäneistä, Samppa Heikkinen, lähtee näyttämöpäiville kolmatta kertaa.

Väsy tulee vasta seuraavalla viikolla Kajaanissa.

Hanna-Mari Hotta

– Ne on mahtavia reissuja ja mahtavat ovat festaritkin. On mukava päästä esittämään hyvää esitystä muillekin kuin kainuulaisille.

Vaikka festivaaliviikonloppu on näyttelijälle tiivistahtinen, uskovat sekä Heikkinen, Leinonen että Hotta paukkujen riittävän.

– Viikonloppuun osaa valmistautua ja latautua hyvin, kyllä siellä jaksaa. Väsy tulee vasta seuraavalla viikolla Kajaanissa, Hotta sanoo.

– Korkeintaan kotimatkalla, Leinonen täydentää vieressä.