"Ruoka-avun ruuat menevät sitten lehmille ja sioille"

Jyvässeudun työttömien yhdistys joutui lopettamaan ruoka-avun jakamisen väärinkäytön ja häiriökäyttäytymisten vuoksi. Työttömien yhdistykselle ruokaa toimittavan Elämän Leipä ry:n puheenjohtaja Reino Pynnönen on lakkautuksesta harmissaan. Pynnönen katsoo, ettei Elämän leivälle jää muuta vaihtoehtoa, kuin syöttää ylijääneet ruuat eläimille, kun ruokaa ei voida jakaa ihmiselle normaalisti.

Kotimaa
Tussitaululla kerrotaan ruokakassin tarkka sisältö.
Ruokakassien sisältö kootaan jakopäivittäin varastotilanteen mukaan. Arvo Vuorela / Yle

Työttömien ruoka-avun loppuminen tuottaa Huhtasuolla toimivalle Elämän leivälle myös ongelmia. Vapaaehtoisjärjestö jakaa kauppojen lahjoittamaa ylijäämäruokaa kolme kertaa viikossa alueen väestölle. Ylijäämäruokaa on toimitettu myös työttömien yhdistykselle Tourulaan. Kun ruokaa ei enää voi viedä työttömien ruoka-apuun, jää se käyttämättömänä järjestön käsiin. Reino Pynnönen on harmissaan työttömien ruoka-avun lopettamisesta.

Pistää vihaksi tällaiset hamstraajat

Reino Pynnönen

– Meillä on syömiskelpoista ruokaa, mutta nyt se pitää antaa sitten lehmille ja sioille, kun sitä ei voi kerta ihmisille jakaa. Pistää vihaksi tällaiset hamstraajat, jotka käyttävät hyväksi näitä ruokajakoja ja ovat kukkona tunkiolla siellä ja ryöstävät ihmisten käsistä leipiä.

Pynnösen mukaan ylimääräinen ruoka lisää Elämän leivän kustannuksia merkittävästi. Hän näkee ruuan antamisen eläimille parempana ja halvempana vaihtoehtona, jos toinen vaihtoehto on heittä ruuat biojäteastiaan. Pynnönen painottaa henkilökunnan roolia järjestyksen ylläpidossa.

– Se on henkilökunnan asia, että luisuuko jakelupisteen toiminta anarkiaan. Meillä ei ole päästetty jakelupistettä siihen kuntoon, että siellä tapeltaisiin ja tarvittaisiin poliisia. Meillä on täällä iso joukko riskejä miehiä, jotka takaavat sen, että järjestys pysyy yllä. Hankalat asiakkaat pitää yksinkertaisesti ajaa pois.

Pynnösen mukaan Elämän leivän jakelupisteessä Nevankadulla on muutaman kerran tarvittu vartijan apua humalaisen asiakkaan hallitsemiseksi.

Ovimies turvaa jaot

Jyväskylän suurin ruokapankki löytyy Sammonkadulta. Jokapäiväinen Leipä Ruokapankin toiminnasta vastaava työntekijä Juha Kautto on myös pettynyt Jyvässeudun työttömien ruoka-avun lakkautukseen.

– Tuntuu erittäin ikävältä ja olen yllättynyt, että ikäviä tilanteita on ollut.

Sammonkadun ruokapankissa ruoan jaon turvallisuus taataan ovimiehellä ja päästämällä vain neljä hakijaa kerralla sisään. Kauton mukaan harkinnassa on myös tallentavan kameravalvonnan hankkiminen. Lisäksi ruoka-apua saa vain ruokaseteleillä. Niitä annetaan joko toimeentulotukipäätöksen tai haastattelun perusteella.

Leipää saa Sammonkadulta hakea ilman ruokaseteliä. Rajoituksena kuitenkin se, että isompien määrien kohdalla asiakas joutuu allekirjoittamaan sopimuksen. Siinä vaaditaan sitoumus, ettei leipää myy eteenpäin.

Kauton mukaan Sammonkadulla käy parhaimmillaan päivässä sata kävijää. Keskimääräisesti päiväkävijöitä on 70.