Kasvattaako digisukupolvi uutta kansanterveyspommia?

Useat tutkimukset antavat viitteitä siitä, että ruutuajan kasvaminen lisää lasten päänsärkyjä ja aiheuttaa muitakin fyysisiä oireita. Asiantuntijan mukaan ilmiössä on nähtävissä vakavia terveysriskejä ja mahdollisesti jopa kansanterveyspommi. Ovatko laitteet uhka vai mahdollisuus?

Osallistu
Koululainen tietokoneella
YLE

Useiden asiantuntijoiden mukaan ruutuajalla ja lasten sekä nuorten päänsäryillä on selvä yhteys. Mitä enemmän lapsi istuu näytön ääressä, sitä useammin päätä särkee. Runsas ruutuaika näyttää tutkimuksissa liittyvän myös univaikeuksiin.

Lisäksi näytön edessä jököttämisestä seuraa monenlaisia muitakin ongelmia. Niskat menevät jumiin, alaselkä oireilee, sormia ja ranteita särkee.

Terveystieteiden tohtori** Paula Hakalan** mukaan kaikenlainen oireisuus lapsilla ja nuorilla on yleistynyt sitä mukaa, kun tietokoneet, konsolipelit, televisiot ja älylaitteet ovat tulleet yhä tiiviimmäksi osaksi arkeamme. Hakala puhuu jopa mahdollisesta seuraavasta kansanterveyspommista.

Myös lastentautien erikoislääkäri, dosentti Pirjo Antti kertoo lasten päänsärkyjen moninkertaistuneen vuosien varrella. Hänestä ruutujen tuijottamisen vaikutuksista lasten fyysiseen hyvinvointiin puhutaan liian vähän – samalla kun puhe esimerkiksi älypuhelinten aiheuttamasta levottomuudesta koulutunneilla käy vilkkaana.

Muhiiko ruutu kädessä kasvaneissa kansanterveyspommi? Vai kasvaako digisukupolvesta samanlaisia aikuisia kuin niistäkin, joiden lapsuutta tietokoneet ja älylaitteet eivät värittäneet?