Ugandan presidentti torjui homovastaisten lakien tiukentamisen

Parlamentti hyväksyi viime kuussa lain, jonka mukaan homoseksuaalisuudesta voitaisiin langettaa jopa elinkautinen vankeusrangaistus. Presidentti Yoweri Museveni on itsekin homovastainen, muttei pidä lakia oikeana keinona, kertoo Daily Monitor -lehti.

Ulkomaat

Ugandan presidentti Yoweri Museveni on kieltäytynyt allekirjoittamasta kiisteltyä lakia, jonka mukaan homoseksuaalisuudesta voitaisiin tuomita jopa elinkautiseen vankeuteen, ugandalaislehti Daily Monitor kertoo. Museveni teki kirjeessään parlamentille selväksi, että on itsekin homovastainen, mutta katsoo homoseksuaalisuutta vastaan olevan parempiakin keinoja.

Ugandan parlamentti hyväksyi joulukuussa lain, jonka mukaan homoseksuaalisista suhteista voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen. Alun perin esityksessä oli jopa kuolemantuomion mahdollisuus, mutta se poistettiin ennen lain hyväksymistä.

Museveni arvosteli lain ajamista läpi parlamentissa, vaikka hän oli kehottanut hyllyttämään esityksen, kunnes hallitus on ehtinyt perehtyä siihen. Kirjeessään hän sanoo, että laki vain ajaisi homot ja lesbot maan alle. Hän uskoo, että parempi keino torjua homoseksuaalisuutta olisi maan talouden kehittäminen.

Homofobisuus on Ugandassa yleistä ja homot kohtaavat syrjintää, ahdistelua ja väkivallan uhkaa. Ihmisoikeusaktivistien mukaan lesboja on muun muassa raiskattu heidän lesboutensa vuoksi.

Vuonna 2011 homojen oikeuksia puolustanut aktivisti David Kato pahoinpideltiin kuoliaaksi sanomalehden julkaistua homojen nimiä, valokuvia ja osoitteita.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kirjeenvaihtaja toteaa, että Museveni tietää uuden homovastaisen lain hyväksymisen nostattavan kansainvälisiä vastalauseita ja jotkut maat saattaisivat myös perua apunsa Ugandalle. Useiden maiden johtajat ovat tuominneet vuosia valmisteilla olleen lain. Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kutsunut sitä vastenmieliseksi.

Homoseksuaalisuus on ollut Ugandassa kiellettyä jo ennen uuden lain hyväksyntää, mutta laki olisi tiukentanut rangaistuksia

Lähteet: AFP, Yle Uutiset