1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jehovan todistajien uskonnosta luopuneet kertovat tarinansa rohkeasti

Oululaisopiskelijoiden dokumentti Luopuneet ‒ kohtaloita Vartiotornin varjosta kilpailee parhaillaan Tromssan kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Elokuva kertoo Jehovan todistajista erotetuista tai eronneista.

Kulttuuri
Atte
Luopuneet / Juho Vuolas

Luopuneet-dokumentti esitettiin Tromssan elokuvafestivaaleilla torstaina. Elokuva kertoo kolmen Jehovan todistajien uskosta luopuneen tarinan. Uskonnon sääntö kieltää uskossa olevien kanssakäymisen uskonnosta luopuneiden kanssa.

Entiset Jehovan todistajat ovat käyneet kivikkoisen tien. Dokumentissa he puhuvat kohtalostaan hyvin avoimesti.

- Rohkeita ihmisiä. Suuri kiitos kuuluu päähenkilöille, kiittää ohjaaja Iita Pirttikoski elokuvassa esiintyneitä.

Luopuneet on mukana Tromssan elokuvafestivaaleilla dokumenttien ja lyhytelokuvien sarjassa. Mukaan pääseminen on tekijöille tärkeä tunnustus.

- Se merkitsee tosi paljon. Tämä oli meidän lopputyömme, joka alkoi koulutyönä, mutta siitä tuli henkilökohtainen, tiivistää Pirttikoski tekijöiden tunnelmia.

Kansainvälisiä kontakteja

Nuorille elokuvantekijöille ensimmäinen kansainvälinen kohtaaminen on iso askel. Pirttikoski muistuttaa kuitenkin elokuvan tarkoituksesta.

- Tärkeintä on saada dokumentin sisältöä ja sanomaa levitettyä.

Festivaaleilla tapaa muita alan ihmisiä ja luodaan uusia kansainvälisiä kontakteja. Tekijöillä on kuitenkin jalat maassa.

- Hyvin harva sillä pystyy elämään, toteaa Pirttikoski realistisesti.

Luopuneet - kohtaloita Vartiotornin varjosta nähdään myös Doc Point-festivaaleilla Helsingissä tammi-helmikuun vaihteessa.