Roller Derby - rytinää rullaluistimilla

Rullaluistimia ja kontaktilajeja yhdistävän Roller Derbyn suosio on nousussa. Oululaisen Shitty City Rollersin pelivuosi alkaa lauantaina Bee Season -ottelutapahtumalla Urheilutalolla, kun vastaan saapuu helsinkiläinen Queen B’s.

urheilu
Roller derby ottelu
Johannes Törn

Roller Derby on pääasiassa naisurheilijoiden harrastama urheilulaji, jossa kisaillaan kahden joukkueen kesken quad-rullaluistimilla. Runsaasti vauhtia ja vaarallisia tilanteita sisältävän lajin juuret johtavat 1930-luvun Yhdysvaltoihin. Suomeen Derby on rantautunut hieman myöhemmin.

- Helsinki Roller Derby, josta lauantain vastustajamme tulee, on Suomen vanhin liiga. Se on perustettu vuonna 2009, muistelee oululaisen Shitty City Rollersin Suvi Vinblad.

Pohjoiseen ovaalinmuotoisella radalla harrastettava derby löysi tiensä lajista kiinnostuneiden oululaisten yhteistyön ansiosta.

- Ryhdyimme miettimään muutaman ihmisen kanssa, että eikö Oulussa tosiaan ole derbyä? Olimme lukeneet lajista lehdestä omilla tahoillamme ja miettineet, että tällainen voisi olla kauhean mielenkiintoista. Nykyään meillä on jo useampi treenivuoro viikossa, kertoo oululaisjoukkueen Johanna Väyrynen.

Kausi käynnistyy Urheilutalolla

Oululaisjoukkueen vuosi alkaa lauantain ottelutapahtumalla Urheilutalolla. Tilaisuus on yleisölle ilmainen.

Jokaisesta pisteestä iloitaan, eikä siellä todellakaan mökötetä.

Johanna Väyrynen

- Derby on mielestäni siitä poikkeuksellinen laji, että on oikeastaan ihan sama mitä siellä kentällä tapahtuu, niin yleisössä on kuitenkin hyvä meininki. Jokaisesta pisteestä iloitaan, eikä siellä todellakaan mökötetä, Väyrynen kuvailee.

Yksi vauhdikkaan lajin ominaisista lisämausteista on pelaajien suosimat taitelijanimet. Myös oululaisjoukkueen pelaajilla on omansa.

- Aluksi keksitään hienot nimet, mutta monesti niistä muokkautuu myöhemmin tällaiset hieman käytännöllisemmät lyhenteet, kertoo Olivia Overkill –nimellä pelaava Väyrynen, jonka lempinimi on lyhentynyt ajan myötä ”Åkeksi”.

Taneli Kärki, Yle Oulu