Näkökulma: Ylimmät ystävät Jyrki ja Alex

Kokoomuksen hymyilevä triathlonisti, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ilmoitti aamulla asettuvansa ehdolle Euroopan parlamentin vaaleissa. Tuo tieto ei yllättänyt ketään. Mutta se ei ollut myöskään tärkein viesti, jonka Stubb ja kokoomus halusivat infostaan kansakunnalle lähettää.

Kotimaa
Timo Seppänen
Jukka Lintinen / Yle kuvapalvelu

Taidehallin näyttelysalissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa toimittajien eteen marssi kaksi vaikutusvaltaista poliitikkoa: Jyrki Katainen ja Alexander Stubb. Kumpikin heistä esiintyi hymyssä suin, leppoisaan tyyliin.

Katainen meni pääasiaan jo avauspuheenvuorossaan. Hän sanoi:

- Hyvä ystäväni Alex on päättänyt palata kotiin.

Stubb pitäytyi samassa teemassa korostaen omissa puheenvuoroissaan monisanaisesti ystävyyttään ja läheisyyttään Kataisen kanssa.

Stubb sanoi päättäneensä ehdokkuudestaan yhdessä Kataisen kanssa.

- Me mietitään Jyrkin kanssa asioita yhdessä. Me jutellaan niistä töissä, saunassa, oluen äärellä ja perheittemme kesken.

Varmemmaksi vakuudeksi Stubb sanoi vielä ministerivuosiinsa viitaten:

- Olen Jyrkille hurjassa kiitollisuudenvalassa ja lojaalisuuteni häntä kohtaan on erittäin vankka.

Katainen ja Stubbtekivät kaikkensa osoittaakseen epäsuorasti, etteivät he kilpaile keskenään EU:n huippuviroista. Kumpikin herroista antoi ymmärtää, etteivät EU-virkoihin liittyvät intohimot lyö kokoomukseen minkäänlaista säröä.

Taidehallin näytelmä ”Mistä tunnet sä ystävän?” päättyi kohottavasti päähenkilöiden lämpimään loppuhaliin.

Timo Seppänen

Sekä Katainen että Stubb halusivat samanaikaisesti pitää itselleen auki kaikkia edessä olevia ovia. Stubbin sanoin:

- On selvää, että komissaarin paikka olisi hieno asia.

Saman tien hän kuitenkin totesi:

- On turhan aikaista spekuloida komissaarin paikoista.

Kataiselle komissaarin pestistä spekuloiminen on mahdotonta. Pääministerinä hän on asemansa panttivanki. Tästä huolimatta toimittajat kysyivät jälleen kerran, aikooko Katainen tavoitella EU:n huippuvirkoja.

Tuossa myllytyksessä Katainen tokaisi:

- Jos jollekulle suomalaiselle tarjotaan komission puheenjohtajan paikkaa, niin kyllä sen henkilön pitää asiaa harkita.

Katainen ei ryhdy tavoittelemaan EPP-ryhmän kärkiehdokkuutta julkisesti. Siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin: ehdokkaaksi käyminen murentaisi Kataisen uskottavuuden pääministerinä. Toiseksi: kampanjoiminen olisi turhaa.

Katainen sanoi, että hänen puhelinnumeronsa on komission puheenjohtajan paikasta päättävien henkilöiden kalentereissa. Jos he mielivät Kataista huippuvirkaan pyytää, niin kilauttakoot kaverilleen.

*Ystävykset *Jyrki ja Alex ovat siis kumpikin kiinnostuneita komissaarinhommasta, mutta kumpikaan ei lyö asiasta rumpua. Ilmeisesti kaverukset ovat sopineet, ettei kumpikaan heistä käy toistaiseksi komissaarikampanjaa. Kaverusten välillä on linnarauha.

Taidehallin näytelmä Mistä tunnet sä ystävän päättyi kohottavasti päähenkilöiden lämpimään loppuhaliin. Esitys oli onnistunut. Osa tiedotustilaisuuden yleisöstä hämmentyi ja antoi päähenkilöille aplodit.