Hyppää sisältöön

Ekumeeninen neuvosto: Arkipyhät eivät kuulu työmarkkinaneuvotteluihin

Kirkko ja työmarkkinajärjestöt käyvät neuvotteluja arkipyhien siirrosta viikonlopulle. Neuvottelut käynnistyivät osana viime syksyn työmarkkinaratkaisua ja ne on tarkoitus saada käytyä kevään aikana.

Suomen Ekumeeninsen Neuvoston (SEN) hallitus ei pidä perusteltuna esitystä loppiaisen ja helatorstain siirtämistä nykyisiltä paikoiltaan.

Kirkko ja työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan arkipyhien siirtämisestä lauantaille. Mahdollisen esityksen tekeminen pyhien siirrosta kuuluisi evankelisluterilaisen kirkon kirkolliskokoukselle.

Loppiainen ja helatorstai oli vuosina 1973 – 1991 siirrettynä lauantaille. Takaisin nykykäytäntöön palattiin kirkolliskokouksen aloitteesta.

SENin hallituksen kannanoton mukaan juhlapyhien viettämisellä vanhoilla paikoillaan on historialliset, kulttuuriset ja teologiset perusteet.

SENin hallitus puolustaa arkipyhiä myös vedoten ihmisten hyvinvointiin, tasapainoon ja luovuuteen. Vuoden kiertoon liittyvien juhlien merkitys ei SENin kannanoton mukaan riipu siitä miten suhtaudutaan niiden varsinaiseen uskonnolliseen sisältöön.

Aikaisemmin arkipyhien säilyttämistä nykyisellä paikallaan on puolustanut muiden muassa evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto on Suomessa toimivien kirkkojen, kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien yhteistyöelin. SENin hallituksen kannanotosta arkipyhiin kertoi ensimmäisenä Kotimaa24-verkkolehti.