1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Mies joka myy jäätä Siperiaan

Jääkaapin korjauksesta alkanut parkanolainen yritys tekee jäätä muun muassa Sotshin kaukaloihin. Vodkasta ei Venäjällä toimitusjohtajan mukaan voi kieltäytyä kuin lääkärintodistuksella.

Kuva: Mauri Tikkamäki / Yle

Parkanolaisessa tehdashallissa väännetään putkia teräskehikoon. Mutkat näyttävät Bonk-taiteelta, mutta ne tekevät kylmää. Jään teko on erikoisosaamista.

– Isän kylmäkonehuollosta kaikki alkoi. Nyt tehdään massiivisia jääkoneita, sanoo Suomen Tekojään toimitusjohtaja Timo Mansikkaviita.

Tietotekniikka on mullistanut alaa ja freonitkin on korvattu ammoniakilla.

Venäjä avautui

Suomen vuoden 1995 kiekkomestaruus poiki halli-innostuksen. Siinä oli tilaisuus kylmäpäiselle yrittäjälle. Ensin tehtiin jääkenttä Parkanon jäähalliin.

– Eräänä päivänä tänne tupsahti pari miestä Pohjanmaalta. Olivat rakentamassa jäähallia Venäjälle. Teimme sinne kylmätekniikan ja sillä tiellä ollaan. Halli-innostus Venäjällä on kova, Mansikkaviita kertoo.

Yrityksen referenssilistalta löytyy kymmeniä kohteita Venäjältä. Huippu oli kuitenkin miljoonakaupat Sotshin kisakeskukseen.

– Teimme sinne kenttiä ja harjoitushalleja niin kiekkoilijoille kuin taitoluistelijoillekin. Curling-kisakin käydään parkanolaisten tekemän jään päällä. Myös hallien jäähdytyslaitteita lämpöisessä kaupungissa tarvittiin.

– Nyt työn alla on jääurheilukeskus Tallinnaan. Kiinaankin on jo kurkisteltu.

Tavat ovat toiset Venäjällä

Venäjällä toimiminen vaatii omat kuvionsa. Asiantunteva tulkki on korvaamaton apu. Eikä unohtaa sovi luovimista venäläisen vieraanvaraisuuden karikoissa.

– Vodkasta ei voi kieltäytyä muulla kuin lääkärintodistuksella, naurahtaa Mansikkaviita.

Varsinkin Uralin tuolla puolen vanhat tavat ovat Mansikkaviidan mukaan voimissaan.

Suhdeverkosto on oltava kunnossa. Yrityksen aikaisempi onnistuminen on ansio. Korruptiokin on Venäjällä voimissaan, Mansikkaviita on huomannut.

– Ei kannata suhmuroida ensimmäisen kaveriksi heittäytyvän kanssa. Aina löytyy toinen, jolla on kintaissa enemmän virtaa. Siinä löytää itsensä helposti sotkuisesta vyyhdestä. Sotshin homma sujui vaikeuksitta, Mansikkaviita puuskahtaa.

Urakkakisa Venäjällä on suomalaisille outoa. Tarjoukset tehdään huutokaupalla samassa huoneessa.

– Tilanne muistuttaa kuulustelua. Kilpailijat yrittävät horjuttaa senkin jälkeen kun kaupat on tehty, luonnehtii Mansikkaviita.

Suomen Tekojää Oy työllistää Parkanossa parikymmentä henkilöä. Venäjällä on yhteisyritys STICE, jossa on viisitoista työntekijää. Kokonaisuutta hoidetaan kuitenkin Parkanosta käsin.

– Virheet tulevat kalliiksi tässä hommassa. Nyt voimme hioa kaiken valmiiksi paikan päällä. Laitteita voidaan tarkkailla etänä, Mansikkaviita kuvailee.