1. yle.fi
  2. Uutiset

Lääkeresepti on yhä useammin hoitajan kirjoittama

Sairaanhoitajien kirjoittamien reseptien määrä nousee vauhdilla, vaikka niiden kokonaismäärä on vielä vähäinen. Puolentoista vuoden aikana hoitajat ovat määränneet reilut 3000 reseptiä.

Kotimaan uutiset
Sairaanhoitaja tutkii poikaa.
Pasi Takkunen/Yle

Reseptihoitajiksi on tähän mennessä valmistunut 116 suomalaista sairaanhoitajaa. Valviran rekisterissä reseptinkirjoitusoikeuden omaavia hoitajia on 100.

Täydennyskouluttautumisen lisäksi lääkkeenmääräämisoikeuden saaminen vaatii terveyskeskuksen johtavan lääkärin suostumuksen, lupamenettelyn ja ilmoittautumisen valvovan viranomaisen rekisteriin.

– Hoitajien kirjoittamien reseptien määrä nousee vinhaa vauhtia, vaikka onkin vielä vähäinen, sanoo Jyväskylän ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajien täydennyskoulutuksen vastaavana asiantuntijana työskentelevä Johanna Heikkilä.

Ensimmäiset hoitajat saivat oikeuden lääkkeiden määräämiseen kesäkuussa 2012, ja loppuvuoden aikana hoitajat määräsivät noin tuhat reseptiä. Yksin viime kevään aikana lääkemääräyksiä kirjattiin hoitajien toimesta jo 2000.

Tänä keväänä valmistuu 40

Hoitajilla on oikeus määrätä muun muassa antibiootteja akuutteihin infektioihin, kuten nielutulehduksiin ja naisten virtsatieinfektioon, sekä jatkaa lääkärin määräämää lääkitystä astmaan, verenpainetautiin ja diabetekseen tietyissä lääkeryhmissä. Pätevöitynyt hoitaja voi myös aloittaa ja jatkaa ehkäisyreseptejä.

Tänä keväänä eri oppilaitosten täydennyskoulutuksista on valmistumassa noin 40 hoitajan joukko. Vuoden alusta koulutuksen aloittavat oppilasryhmät Jyväskylän ammattikorkeakoulun lisäksi Tampereella sekä Laurea- ja Karelia-ammattikorkeakouluissa.

– Pääsääntöisesti lääkkeenmäärämiseen pätevöityneillä hoitajilla on koulutuksesta ja työtehtävistään hyvät kokemukset, Sairaanhoitajaliiton asiantuntija Eva Tilander sanoo.

Palkkaus hakee muotoaan

Tilanderin mukaan reseptejä kirjoittavien hoitajien määrä on kuitenkin kasvanut odotettua hitaammin. Myös Heikkilä sanoo, että kentällä on kiinnostusta enemmän kuin kunnilla resursseja.

Kun hoitaja käy vaativan koulutuksen tulisi siitä myös maksaa.

Eva Tilander, Sairaanhoitajaliitto

– Kunnilla ei välttämättä ole rahaa lähettää hoitajia tähän koulutukseen. Toisaalta siitä säästäminenkään järkevää, koska tätä kauttahan kunnat myös saisivat säästöjä, kun lääkkeenmääräämiskoulutuksen käyneet hoitajat korvaavat osin lääkäreitä, niiltä osin kuin tämä oikeus mahdollistaa, Heikkilä uskoo.

Sairaanhoitajaliittoa huolestuttaa, että hoitajan koulutustoiveen voi torpata myös henkilökemia, sillä koulutukseen pääsy vaatii yksikön johtavan lääkärin suostumuksen. Myös vaativan lisäkoulutuksen huomioiminen hoitajan palkassa vaihtelee.

– Variaatio on yhä huomattavaa, kun hoitaja käy vaativan koulutuksen tulisi siitä myös maksaa, Eva Tilander toteaa.

Liitto toivoo oikeuksien laajentamista

Sairaanhoitajaliitto on toivonut, että hoitajien määrättäviksi vapautettujen lääkkeiden listaa laajennettaisiin koskemaan esimerkiksi antihistamiineja, haavahoidon yhteydessä käytettäviä antibiootteja sekä muun muassa astman ja diabeteksen hoidossa käytettäviä yhdistelmälääkkeitä.

Hoitajien lääkkeenmääräysoikeutta seurataan ja arvioidaan parhaillaankin sosiaali- ja terveysministeriön sekä asiantuntijoiden muodostamassa työryhmässä.

– Asiantuntijaryhmä tekee nyt sitä arviointia, ja puhutaan sitten vuoden-kahden päästä tehdään mahdollisesti päätöksiä siitä, laajentuisiko se oikeus ehkä muihin ammattiryhmiin ja laajentuisivatko sitten nämä määrättävät lääkkeet entistä laajempaan joukkoon lääkkeitä, Johanna Heikkilä sanoo.

Lähteet: JAMK, Valvira

Lue seuraavaksi