Suomalainen hamstraa kun on tilaa

Suomalainen säilöö enemmän tavaroita kuin muut eurooppalaiset, osittain siksi, että meillä on käytössämme enemmän säilytystilaa kuin muilla eurooppalaisilla. Ammattijärjestäjän mielestä turhasta tavarasta luopuminen on vapauttavaa.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

Ammattijärjestäjä Kirsi Bryan kertoo, että ammattijärjestäjänkin kaapeissa on välillä sotkuista.

- Eivät omatkaan kaapit mitään Narnian ovia ole, vaan kaikissa järjestetyissäkin kodeissa järjestystä on pidettävä yllä. Se on järjestämisen opettelua, Bryan hymyilee.

Paperimäärän taltuttaminen on yksi ammattijärjestäjän tyypillisistä työtehtävistä. Bryan kertoo, että esimerkiksi paperiton toimisto on tehnyt tuloaan viimeiset 20 vuotta, saapumatta vieläkään.

- Postiluukusta tulee yhä paljon paperia. Moni printtaa uskollisesti sähköpostinsa. Virallisten paperien pois heittämistä emmitään pitkään.

Tekosyy tavarapaljoudelle

Ammattijärjestäjä ei tule asiakkaansa luo valmiiden suunnitelmien kanssa, vaan tukee jokaisen oman kodin järjestystä. Tilanteet vaihtelevat.

- Jollekin viisi vuotta vanha paperi on mahdoton heittää pois. Ja toiselle 150 vuotta vanha paperi on yhä tarpeen.

Ihmiset eivät heitä helpolla pois turhia tai vanhoja tavaroita ja käyttävät Bryanin mukaan usein jopa tekosyynä sitä, että uskovat joskus tarvitsevansa niitä.

- Kun uskaltaa luopua vanhasta, alkaa nähdä, että jos vielä joskus tarvitsen tätä, voin lainata tai ostaa uuden.

Kun uskaltaa luopua vanhasta, alkaa nähdä, että jos vielä joskus tarvitsen tätä, voin lainata tai ostaa uuden.

Kirsi Bryan

Kodin ja työpaikan tehtävä

Suomalaista Bryan tietää, että meillä on paljon enemmän säilytystilaa kuin muilla eurooppalaisilla. Tämä ruokkii meitä säästämään ja säilömään turhaakin tavaraa.

- Ihmiset sanovat, että on vapauttavaa päästää irti turhasta. Kun prosessin aloittaa, vapautumisen tunne on paljon painavampi kuin pelko, että tarvitsisikin joskus vielä esimerkiksi sipulileikkuria.

Bryan kertoo, että sotkuista työpaikkaa voi herätellä esimerkiksi kysymys, onko työpaikan tehtävä säilöä vanhoja toimistokalusteita vai mikä on perustehtävä.

- Luopuminen on prosessi, johon täytyy opiskella ja oppia.

Bryan painottaa, että kenelläkään ei ole oikeutta mennä sanomaan toiselle, että tämän tulisi luopua tietyistä tavaroista. Puolison, lasten ja omien vanhempien tavaroita on kunnioitettava.