Turussa avantoon voi pulahtaa vaikka joka päivä

Uudella talviuintipassilla avannot tulevat tutuiksi. Avantouinti rentouttaa lihaksia ja tuo hyvän olon, kerrotaan Turun Avantouimarit ry:stä.

avantouinti
Mika-Pekka Näykki esittelee Ispoisten avantouintimahdollisuuksia.
Siiri Arffman / Yle

Turun seudun talviuintipaikat ovat tiivistäneet yhteistyötään. Neljä avantouintipaikkaa kuudesta on yhteistyönä lanseeraanut uintipassin ja esitteen talviuinnista. Avannosta kiinnostuneille on tarjolla myös yhteisösivu Hulluna avantoon (siirryt toiseen palveluun) Facebookissa.

- Harvempi avantouimari huomaa, että meillä on mahdollisuus joka päivä käydä avannossa. Me keräämme näitä tietoja yhteen ja kerrotaan siitä, että tämä on oikeasti paratiisi käydä talviuimassa. Joka päivät löydät jostain saunan ja avannon, kertoo Turun Avantouimarit ry:n puheenjohtaja Mika-Pekka Näykki.

Talviuimareita Näykin mukaan riittääkin. Turun avantouimareilla jäseniä on yli 600, ja vuositasolla käyttäjämäärä nousee noin 50 000:een. Uintipassilla kannustetaan uimareita käyttämään muitakin uintipaikkoja.

- Passi lunastetaan talviuintipaikasta maksun yhteydessä. Passiin merkityistä uintipaikoista saa leiman tai kuittauksen, ja sitten kun passi on täynnä, saa vapaakerran uimaan johonkin paikkaan, kertoo Näykki.

Pipo mukaan avantoon

Avantouinti sopii kaikille iästä riippumatta. Ensimmäistä kertaa avannossa kastautuvaa kehottaa Näykki aloittamaan rauhallisesti.

- Ensin menee avantoon ja sen jälkeen saunaan lämmittelemään hyvin. Sitten voi tulla uudelleen avantoon.

Pipo tai saunalakki kannattaa ottaa mukaan avantoon.

- Se tasaa lämpötilavaihteluja kehossa. Jos kädet ovat hyvin kylmät, kannattaa olla hanskatkin mukana. Kengistä saa pitoa liukkaalla laiturilla.

Uimahousujen ja pyyhkeen lisäksi kehottaa Näykki ottamaan mukaan myös rohkean mielen.

- Rohkealla mielellä pärjää jo pitkälle.

Talviuintiesitteen ja -passin julkistamistilaisuus on sunnuntaina kello 15 Turun Ispoisten uimarannalla Turun Avantouimareiden saunalla.