Vuoden 1939 Hämeenlinnan 300-juhlat olivat maan merkkitapaus

Kun Hämeenlinna täytti 300 vuotta tammikuun 19. päivä vuonna 1939, Suomen Yleisradio omisti maan ainoan radiokanavan Hämeenlinnan lähetyksille. Juhlaradioinnin lisäksi kaupungista kuultiin konsertteja ja kevyempää ohjelmaa.

Kotimaa
Radiokuuntelija-lehti vuodelta 1939
Markku Karvonen / Yle

Talvisotaa edeltäneen ajan radiokuuntelijat, kuten vaikka Otto Ketola Ypäjän Palikkalasta, tilasivat Radiokuuntelija-lehden kertomaan, mitä Suomen Yleisradio ja ulkomaiset radioasemat lähettivät ja mitä lehti suositteli kuunneltavaksi. Oton tilaama ja 75 vuotta säilynyt vuoden 1939 Radiokuuntelija numero 3 kertoo runsaasti 300 vuotta täyttävästä Hämeenlinnasta.

Radio omistaisi kaupungille peräti kahden päivän lähetykset. Pitää muistaa että radio oli tuohon aikaan ainoa koko maan tavoittava tiedotusväline. Nyt sunnuntaina kun Hämeenlinna täyttää 375 vuotta, sitä muu maa tuskin paljon huomaa.

Hämäläisten keskuskaupunki

Radiokuuntelijan mukaan Hämeenlinna saa päähuomion viikon ohjelmista. ”Radioherrat ovat järjestäneet kerrassaan mahtavan ohjelman.” Lehti kiittää etenkin sitä, että kuivanvirallisten juhlien lisäksi mukana on sulavampaa ohjelmistoa. Tietenkin lehdessä on myös juhlivasta Hämeenlinnasta artikkeli, ”vanhojen muistojen ja vehreiden puistojen kaupungista”.

Kirjoitus alkaa ajan tavan mukaan siitä, kun ”esihämäläiset muuttivat Vanajaveden kapean väylän varrella oleville hedelmällisille ja kalaisille seuduille”. Historia käy läpi Pietari Brahen antaman kaupunkioikeuden, Kustaa III:n käskyn muuttaa kaupunki linnan kupeesta nykypaikalle, vuoden 1831 suuren tulipalon, ja päätyy koulujen, kasarmien ja virastojen kaupunkiin, jota vehreytensä takia sanotaan puistojen kaupungiksi, ja jonka helmi on Aulanko.

Kaksi päivää radio-ohjelmaa

Mitä radio sitten talvisesta juhlakaupungista tarjosi? Syntymäpäivää edeltäneen keskiviikon ohjelma alkoi Suomen Yleisradiossa kello 11 jälkeen kouluradiolla, jossa 300-vuotias Hämeenlinna esittäytyi puhein ja vuorokeskusteluin. Lähetystauon jälkeen kello 17 alkoi iltaohjelma. Siinä Eero ja Aaro muistelivat vanhaa kotikaupunkiansa musiikin merkeissä, eli hieman sama idea kuin nyt Hämeenlinnan 375-juhlakonsertissa.

Lasten kirjalaatikko ja Lastentunti tulivat molemmat Hämeenlinnasta.

Varsinaisen illan avasi Hämeenlinnan Suojeluskunnan Mieskuoron radiokonsertti. Se esitti tietenkin mm. Häme-laulun ja Sibeliuksen Isänmaalle. Sitä seurasivat Runebergin runo Vänrikin markkinamuisto sekä ”Hämeenlinna ensi kerran”, eli Reino Hirvisepän mikrofonivälähdyksiä Hämeenlinnasta. Illan huipennus oli Radio-orkesterin suuri Sibelius-konsertti, jonka jälkeen vielä kevennyksenä kuultiin Hämeen veräjillä, eli hilpeä hetki maakunnan hengessä.

Jäykät juhlat jätettiin syntymäpäivälle

Torstaina 19. päivä radio-ohjelma alkoi jo kello puoli kymmenen. Tuolloin Suomen Yleisradio radioi Hämeenlinna kirkosta Hämeenlinnan kaupungin 300-vuotisjuhlajumalanpalveluksen. Lähetystauon jälkeen sitä seurasi iltapäivällä ohjelma varsinaisesta kaupungin 300-vuotisjuhlasta. Miten kaupunki juhli?

Juhla alkoi Sibeliuksen Finlandialla, Kenttätykistörykmentin soittokunta soitti. Juhlapuheen piti valtuuston puheenjohtaja Aukusti Salo, jonka jälkeen mm. kuultiin Hämeen runo, Eino Linnalan säveltämä ja Larin Kyöstin sanoittama kaupungin 300-vuotisjuhlakantaatti, lisää runoja, Oi kallis Suomenmaa ja Häme-laulu, Sibeliuksen Isänmaalle, vt. kaupunginjohtajan juhlaesitelmä, taas lisää Sibeliusta, ja ohjelman päätti Hämeenlinnan Alakansakouluseminaarin naiskuoro. Suurimmillaan äänessä olivat mainitun naiskuoron lisäksi armeijan soittokunta ja suojeluskunnan mieskuoro.

Ehkä tämä oli sitä Radiokuuntelija-lehden kuvailemaa kuivanvirallista, jota radiokuuntelijat saivat nauttia runsaan kahden tunnin lähetyksen ajan.