1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. politiikka

SDP:n seutuhallintoehdotus saa ristiriitaisen vastaanoton Pirkanmaan kokoomuslaisilta

Kokoomuksen tamperelainen kansanedustaja Kimmo Sasi torjuu SDP:n kädenojennuksen. Valkeakoskelainen kokoomusedustaja Pauli Kiuru ihmettelee ehdotuksen ajoitusta.

SDP:n varapuheenjohtaja Antti Lindtman kuvaili Aamulehden haastattelussa tekevänsä kädenojennuksen kokoomukselle. Lindtman ehdotti Tampereen ja Turun seudulle seutuhallintomallia vaihtoehtona kuntien pakkoliitoksille. Hän ei kuitenkaan halunnut täsmentää, millainen seutuhallintomalli voisi olla.

Kokoomuksen tamperelainen kansanedustaja Kimmo Sasi torjuu Lindtmanin kädenojennuksen.

– Ehdotus ei kuulosta lainkaan hyvältä, koska kaikkia maakunnallisia keskuksia on kohdeltava yhdenmukaisesti. Sieltä ei voi poimia joitakin alueita pois, Sasi sanoo.

Pakkoliitoksesta ei yhtä kantaa

Sasin mielestä kiista pitäisi ratkaista siten, että pakosta luovuttaisiin tällä erää kaikkialla.

Tuntuu siltä, että tässä siirrellään tulista hiiltä kädestä toiseen.

Pauli Kiuru

– Kun hallitus on ilmoittanut, että pakkoa ei ole tarkoitus käyttää, niin mielestäni kannattaa miettiä pakosta luopumista kaikkien maakuntakeskusten osalta, Sasi sanoo.

Toisen tamperelaisen kokoomusedustajan Sofia Vikmanin mielestä hallituksen yhteisesti rakennepoliittisessa ohjelmassa sopima pakkoliitos on hyvä olla tulevaisuuden valtioneuvostojen keinovalikoimissa.

Vikman uskoo, että Tampereen seudulla pakkoliitokseen ei ole tarvetta, koska ratkaisu löytyy paikallisen yhteistyön myötä.

Kokoomuksen valkeakoskelainen kansanedustaja Pauli Kiuru suhtautuu periaatteessa myönteisesti pakosta luopumiseen. Kiuru kuitenkin arvostelee SDP:n ehdotuksen ajoitusta.

– Se ei ehkä enää kauhean lämmin kädenojennus ole. Enemmän tuntuu siltä, että tässä tulista hiiltä siirrellään kädestä toiseen taktisista syistä, koska kaikilla rupeaa polttelemaan käsissä, Kiuru sanoo.

Seutuhallinto saa myös kannatusta

Tamperelaisen kansanedustajan Harri Jaskarin (kok.) mielestä SDP:n ehdotus on harkitsemisen arvoinen.

– Mehän olemme jo oma-aloitteisesti etsineet sellaista mallia, jossa tietyt aivan paikallistasolla tehtävät asiat päätettäisiin paikallistasolla ja tietyt asiat päätettäisiin esimerkiksi maakunnan kokoisessa kunnassa, Jaskari sanoo.

Myös kokoomuksen sastamalalaisen kansanedustajan Arto Satosen mielestä SDP:n ehdotus sointuu yhteen Tampereen kaupunkiseudun kuntarakenneselvityksessä vahvoilla olleen kaksitasoisen seutuhallintomallin kanssa.

– Jos kunnista löytyy Tampereen kaupunkiseudulla oma tahto viedä tällaista mallia eteenpäin niin, silloin varmaan ministeriössä kuullaan kentältä tulevaa tahtoa, Satonen sanoo.

Pirkanmaan demarit tukevat varapuheenjohtajaansa

SDP:n varapuheenjohtaja Antti Lindtman sanoi tekevänsä ehdotuksen Tampereen ja Turun seutuhallintomallista koko SDP:n puolesta. Ainakin Yle Tampereen tavoittamat sosiaalidemokraattien pirkanmaalaiset kansanedustajat tukevat varapuheenjohtajaansa.

Pia Viitanen sanoo, että ajatus on erittäin kannatettava ja yhteinen. Viitasen mielestä pakko ei toimi, vaan kuntien omaehtoinen yhteistyön kehittäminen on viisasta.

Saara Karhun mukaan pakkoliitokset ovat perustuslain vastaisia ja kunnille itselleen pitää antaa mahdollisuus rakentaa toimiva seutuhallinto.

Hanna Tainion mukaan uusia seudullisia malleja tarvitaan, koska kuntaliitosten suhteen tilanne on lukossa eli niitä ei vapaaehtoisesti näillä näkymin tule muodostumaan.