Pitkän ajan lämpötilatilastot kertovat: vuoden jokainen kuukausi lämpenee – paitsi yksi viilenee

Yle Uutisten keräämästä aineistosta näkee, miten kuukausien keskimääräiset lämpötilat ovat muuttuneet 16 eri paikkakunnalla vuosikymmenten aikana. Yksi kuukausi tuottaa päänvaivaa tutkijoillekin. Katso tästä oman kotiseutusi lämpötilojen kehitys.

luonto

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.


Keskilämpötilat kuukausittain eri mittausjaksoilla. Voit valita mittauspisteen pudotusvalikosta. Voit valita näytettävät mittausjaksot. Voit rajata kaaviosta näkyville haluamasi lämpötilavälin. Siilinjärven mittauspisteen tammikuun ja huhtikuun luvut eivät ole virallisia, koska mittaustuloksista puuttuu yksi päivä.Lähde: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen pitkän aikavälin lämpötilatilastot puhuvat selkeää kieltään Suomen ilmaston lämpenemisestä. Viiden vuosikymmenen aikavälillä ilmasto on lämmennyt kaikkialla maassa. Enimmillään kuukauden keskilämpötilan nousu on ollut lähes kahden asteen luokkaa.

Yle Uutiset pyysi Ilmatieteen laitokselta kolmen eri pitkän aikavälin vertailujaksojen kuukausittaiset lämpötilojen keskiarvotiedot 16 eri paikkakunnalta. Lisäksi vertailun vuoksi pyydettiin vastaavat tiedot myös viime vuodesta.

Ilmatieteen laitos käyttää 30 vuoden vertailujaksoja, kun ajankohtaisia säätietoja verrataan "pitkän aikavälin" tilastoihin. 30 vuoden jakso uusitaan aina kymmenen vuoden välein.

Tilastosta piirtyy eri paikkakunnilla samantapaiset käyrät. Suurimmat erot ovat talvikuukausissa joulukuusta helmikuuhun, jotka ovat kaikilla mittauspisteillä lämmenneet vähintään yhden asteen. Samoin heinä-elokuussa lämpeneminen on selkeästi havaittavissa.

Sen sijaan keväällä ja syksyllä keskimääräiset lämpötilat ovat nousseet vähemmän ja käyrät ovat lähes päällekäin.

Mies ja koira katsovat myrskyävää merta Oulussa
Mies ja koira katsoivat myrskyävää merta Oulussa marraskuussa.Yle

Kesäkuu viilenee

Erikoinen poikkeus yleisestä lämpenemiskehityksestä on kesäkuu. Mitä etelämpänä Suomessa ollaan, sitä enemmän kesäkuun keskimääräinen lämpötila on laskenut. Ero ei tosin ole kovin suuri, enimmillään 0,4 asteen luokkaa.

Lapin mittauspisteissä viilenemistä on tapahtunut vain 0,1 astetta, ja Utsjoen tilastot kertovat kesäkuun keskilämpötilan pysyneen täsmälleen samana 9,6 asteessa.

Ilmatieteen laitoksessa kesäkuun erikoisuus on tiedossa, mutta syytä sille ei osata sanoa. Asiaa ei ole varsinaisesti tutkittu.

Viime vuosi poikkesi selvästi keskiarvoista

Viime vuoden keskimääräiset lämpötilat olivat suurelta osin kaukana keskimääräisistä arvoista. Helmikuu oli leuto, mutta maaliskuu taas selvästi keskimääräistä kylmempi.

Tämän jälkeen lämpötilat nousivat jyrkästi, ja alkukesä oli erittäin lämmin. Moni ajattelikin, että talvesta siirryttiin suoraan kesään ja kevät jäi hyvin lyhyeksi.

Loppuvuodesta nähdään taas keskiarvoihin verrattuna hyvin korkeita keskilämpötiloja.

Keskilämpötilojen mittauspaikat

Keskilämpötilat Suomessa eri mittauspaikoissa
Keskilämpötilojen mittauspaikatYle Uutisgrafiikka / Stina Tuominen