Asiantuntija: Obaman puhe jäi puolitiehen

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää ainutlaatuisena, että suurvallan johtaja pui maansa vakoiluohjelmaa avoimesti. Kuultu puhe ei kuitenkaan tyydytä arvostelijoita, sanoo Aaltola.

Kotimaa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama julkisti perjantaina lukuisia muutoksia kansallisen turvallisuusviraston NSA:n toimintaan. Pitkässä puheessaan Obama ilmoitti muun muassa lopettavansa NSA:n vakoiluohjelman nykymuodossaan.

Koko verkkomaailmassa kovinkaan moni asia ei muutu, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

– Yhdysvallathan ei tässä ole todellakaan yksin, vaan Kiina on varsin aktiivinen näissä asioissa. Venäjä ja muut valtiot myös Euroopassa seuraavat perässä.

Lisäksi Aaltola muistuttaa, ettei verkko ole valtioiden hallussa. Kybermaailmaa hallitsevat monikansalliset yhtiöt, joten yksityisyyden kysymys on paljon moninaisempi kuin kansalaisten suhde Yhdysvaltain tai minkään muunkaan yksittäisen maan vakoiluohjelmaan.

– Suomen kannalta keskeistä on havahtua siihen, että emme ole millään lailla syrjässä tässä teknologisessa kehityksessä. Suomenkin pitää miettiä kyberturvallisuuttaan ja sitä, miten se maailmaan linkittyy.

Aaltola ennustaa, että asia tulee olemaan esillä paljon, koska kansainvälinen lainsäädäntö ja kansalliset politiikan muodot eivät ole pysyneet mukana teknologian kehityksessä.

"Varmasti kiusallinen tilanne Obamalle"

Mika Aaltolan mielestä Obaman puheen sävy oli sovitteleva Euroopan ja muun maailman suuntaan.

– Sanoma oli, että Yhdysvallat joutuu pohtimaan asioita ja muuttamaan politiikkaansa niiltä osin kuin tärkeät liittolaiset kokevat oman kansallisen turvallisuutensa uhatuksi. Esimerkiksi Saksan suuntaan oli tältä osin selkeä viesti, Aaltola sanoo.

– Tämähän on ainutlaatuista, että suurvallan johtaja pui oman maansa vakoiluohjelmaa noin pitkään maailman katseen alla. Se on sangen erikoista ja varmasti kiusallinen tilanne Obamalle.

Sovittelevuudesta huolimatta Aaltola arvioi, ettei Barack Obaman puhe riitä hiljentämään vakoiluohjelman kriitikoita Yhdysvalloissa. Aaltolan mukaan tyynnyttely-yritys jäi puolitiehen.

– Ei tämä tyydytä vasemman siiven kriitikoita. Tämä tyydyttää ehkä keskivertoamerikkalaista, joka haluaa nähdä presidenttinsä miettimässä asioita ääneen.

Lähteet: Yle Uutiset