EK:n Kokkila: Työantajat eivät aja eläkeiän nostamista

Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtajan Ilpo Kokkilan mukaan on väärinkäsitys, että työnantajat toivoisivat eläkeiän nostamista. Kokkilan mukaan perusteluna on yhteiskunnan etu.

politiikka
Ilpo Kokkila.
Yle

Elinkeinoelämän keskusliitosta on totuttu kuulemaan eläkeiän nostamista puoltavia puheita. EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila halusi oikaista pari päivää sitten elinkeinoelämän selkäsrankaseminaarissa käsityksen, että eläkeiän nostaminen olisi EK:n toivomus.

- Semmoinen virheellinen käsitys on tullut, että työnantajat tai EK olisivat ajamassa eläkeiän korottamista.

Kokkilan mukaan myöhäisempi eläkkeelle jääminen ei ole yritysten etujen mukaista.

- Luulen, että firmoille sopii oikein hyvin, että eläkeikää ei koroteta. Korottaminen tietää lisävastuita ja lisäkustannuksia firmoille.

Kustannuksia tulee ainakin siitä, että iäkäillä työntekijöillä on usein paremmat palkat. Työelämässä firmojen vähäinen kiinnostus ikääntyneempiin näkyy niin, että irtisanomisissa vanhempi väki saa lähteä ensin ja uutta työtä on vaikea löytää.

Kokkilan mukaan eläkeikää on kuitenkin nostettava yhteisen edun takia.

Luulen, että firmoille sopii oikein hyvin, että eläkeikää ei koroteta. Korottaminen tietää lisävastuita ja lisäkustannuksia firmoille.

Ilpo Kokkila

- Yhteiskunnan ja eläkejärjestelmän kannalta eläkeikää on korotettava, koska toinen vaihtoehto olisi, että korotetaan maksuja tai pudotetaan eläkkeitä. Yritykset ovat vaan ottaneet tosiasian hoitaakseen, Kokkila sanoi.

Työntekijäliitoissa hämmennystä

Palkansaajajärjestöissä on totuttu ampumaan alas ehdotuksia korkeammasta eläkeiästä, joten Kokkilan toteamus hämmentää.

- Etelärannan suunnasta on aikaisemmin todettu, että eläkeikää on nostettava. Ihan viimeisimpänä siellä on myöskin epäilty, että mahtaako 65 vuotta riittää, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen esitti Ylen haastattelussa, että eläkeikä voitaisiin nostaa 67 vuoteen.

Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat eläkeuudistuksesta kevään aikana. Eläkeikä ja ikääntyneiden pysyminen työelämässä ovat asialistalla. Työntekijäjärjestöt korostavat työelämän laadun parantamista, jotta usempi työntekijä saavuttaisi edes nykyisen eläkeiän.

STTK:n Palolan mukaan esimerkiksi vanhempien työntekijöiden irtisanomisesta voitaisiin tehdä työantajalle kalliimpaa.

SAK:n edunvalvontajohtaja Janne Metsämäki sanoo, että kansainväliset asiantuntijat ovat suositelleet Suomelle osa-aikaeläkkeen tapaisia ratkaisuja. EK:ssa taas on haluja ajaa alas osa-aikaeläke ja työttömyysputki.