Savosta löytyi mittava dopingin kotivalmistamo – Purkeissa ei ole sitä mitä niissä lukee

Testosteronitabletteja ja -ampulleja ehdittiin tehtailla ja välittää kuntoilijoiden käyttöön merkittäviä määriä. Valmistamo on Suomessa tähän asti löytyneistä tuottoisin. Pilleripurkeissa ei ole sitä, mitä etiketissä luvataan.

urheilu
Lääkepulloja.
Tullin takavarikoimia lääkepulloja.Suomen tulli

Savolaisesta omakotitalosta on löytynyt mittava dopingin kotivalmistamo, jossa tehtailtiin testosteronivalmisteita kuntoilijoille. Tulli pääsi dopingia tehtailleen parivaljakon jäljille viime syksynä.

Dopingvalmistamo löytyi pieneltä paikkakunnalta Savosta, asumattomasta omakotitalosta. Alakerrassa puristettiin epäpuhtaissa olosuhteissa dopingpillereitä, yläkertaan oli rakenteilla marihuanan kasvattamo.

Kaksi teoista epäiltyä ovat keskenään lähisukulaisia, joista toisella on laborantin tutkinto. Tulli ei anna tarkempia tietoja paikkakunnasta eikä epäillyistä esitutkinnan ollessa kesken.

Aineiden arvo yli 200 000 euroa

Syksyllä löytynyt kotipaja on Suomesta tähän asti löytyneistä dopingvalmistamoista mittavin ja tuottoisin. Raaka-aineista olisi saatu yli 200 000 dopingtablettia. Lisäksi oli valmistettu tuhansia nestemäistä testosteronia sisältäviä ampulleja.

Dopingaineiden arvo olisi ollut yli 200 000 euroa, rikoshyöty noin 75 000 euroa.

– Tämä on erittäin törkeä rikos. Tuodaan tavaraa laittomasti ulkomailta, tabletteja valmistetaan ei-laboratorio-olosuhteissa, ja vieläpä muuta tavaraa, kuin mitä etiketissä lukee, sanoo Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen.

Kotipajan löytyminen ei kuitenkaan tullut yllätyksenä, sillä dopingvalmisteisiin tarvittavia raaka-aineita on jäänyt Tullin haaviin ennekin.

Käyttäjä ei tiedä, mitä nappi pitää sisällään

Tablettien ja ampullien pääraaka-aineeksi oli salakuljetettu Thaimaasta kilo raakatestosteronia. Valmiit tabletit pakattiin niin ikään Thaimaasta tilattuihin lääkepurkkeihin, joihin liimattiin sellaisia tuotemerkkejä, jotka kiinnostivat kuluttajia.

Käyttäjä ei todennäköisesti kuitenkaan tiedä, että etiketistä riippumatta kaikki purkit sisältävät samaa tavaraa, yhdestä ja samasta testosteronin ja sidosaineiden massasta puristettuja pillereitä.

Epätarkan sekoituksen vuoksi kuitenkin saman purkin tableteissa saattaa olla testosteronia eri pitoisuuksia, tai ei pitoisuutta ollenkaan.

– Siinä on aikamoinen ongelma loppukäyttäjän suhteen, sillä he eivät tiedä, mitä he ovat ostaneet, eivätkä he tiedä, millaisissa olosuhteissa tavara on valmistettu, Hannu Sinkkonen sanoo.

Dopingia välitettiin todennäköisesti bodaajille

Kotitehtaalta ehti lähteä eteen päin valmisteita yhteensä tuhansia: Savoon, Oulun ja Lahden seuduille sekä pääkaupunkiseudulle.

Ostajat ovat olleet välittäjiä, jotka ovat välittäneet aineita edelleen käyttäjille. Testosteronivalmisteita väärinkäytetään muun muassa kuntosalitreenin yhteydessä, jotta saavutettaisiin nopeammin lisää voimaa ja isommat lihakset.

– Näitä käytetään ainoastaan kuntoilu- ja urheilutarkoituksissa, sanoo Hannu Sinkkonen.

Tullissa arvellaan, että aineiden kotikutoinen valmistus on kasvava trendi.

– Näin tehtailijat maksimoivat tuotot. Raaka-aineiden salakuljetuksessa myös kiinnijäämisen riski on pienempi, Hannu Sinkkonen sanoo.

Tapauksen tiimoilta on otettu kiinni yhteensä vajaat kymmenen henkilöä. Kiinniotettuja epäillään muun muassa törkeästä doping-rikoksesta.