1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Meksikolaiset taistelevat haulikoin ja seipäin huumekartelleja vastaan

Armeija yritti riisua itsepuolustusjoukot aseista, mutta kun kahakoita puhkesi sotilaiden ja kansalaisjoukkojen välillä, armeija luopui vaatimuksesta. Paikallisten keskuudessa on syvä epäluulo armeijaa kohtaan.

Ulkomaat
Meksikolainen hauta.
Meksikon huumesodassa on jo kuollut 80 000 ihmistä.Markku Saksa

Meksikon maaseudun väki on noussut kymmenissä kylissä ja kaupungeissa aseelliseen kapinaan huumekartelleja vastaan perustamalla itsepuolustusryhmiä. Ihmiset eivät luota paikallisiin poliiseihin, jotka ovat heidän mielestään huumekartellien korruptoimia.

Levottomin osavaltio on tällä hetkellä Tyynenmeren rannikolla Méxicosta länteen oleva Michoacán, jossa siviilipuolustus taistelee Caballeros Templarios -nimistä kartellia vastaan. Myös Guerreron osavaltiossa on levotonta.

Haulikoin, käsiasein ja seipäin, mutta myös muutamin Kalašnikov-rynnäkkökiväärein varustautunut talonpoikaisarmeija saartoi viime viikolla Apatzinganin kaupungin ja valmistautui tappamaan kaupungissa lymyävät huumekartelli Caballeros Templariosin jäsenet.

Liittovaltio tuli kuitenkin väliin lähettämällä satoja raskaasti aseistettuja sotilaita Apatzinganiin. Se pelkäsi, että Michoacán luisuu sekavaan selkkaukseen, jossa ovat osallisina huumekartelli, poliisi, siviilipuolustus ja armeija.

Michoacánin nimellä on pahaenteinen menneisyys, koska edellinen presidentti Felipe Calderón aloitti vuonna 2006 sieltä kaikkialle Meksikoon laajentuneen huumesotansa, jossa on kuollut tähän mennessä 80 000 ihmistä.

Itsepuolustusryhmät saivat pitää aseensa

Sotilaat yrittivät riisua kansalaisryhmät aseista, mutta kun sotilaiden ja itsepuolustusryhmien kesken puhkesi vakavia kahakoita, armeija luopui vaatimuksesta. Syntyi sopimus, että aseista ei luovuta. Itsepuolustusryhmät syyttävät sotilaita siitä, että nämä ajavat suojattuina panssaroiduilla autoilla ympäri osavaltiota ja välttävät suoria taisteluja kartellin kanssa.

Meksikon kunnallisliiton edustaja Leticia Quesada kuvaili hiljan meksikolaiselle lehdelle yleistä laittomuuden tilaa Michoacánin osavaltiossa. Hän kertoi, että esimerkiksi useiden kaupunkien johtajien on pakko hoitaa tehtäviään muilta paikkakunnilta, joissa he ovat perheineen piilossa rikollisliigoilta.

Myöskään itsepuolustusryhmät eivät ole piitanneet laillisesta menosta vaan ovat vallanneet kunnallisia virkatehtäviä ja riisuneet aseista paikallisia poliiseja väittämällä, että nämä ovat kartellien maksamia.

Kansalaiset pelkäävät "Operaatio Torakkaa"

Paikallisten ihmisten keskuudessa vallitsee suuri epäluulo siitä, että sotilaiden väliintulo vain auttaa rikollisia. Kansalaiset pelkäävät "Operaatio Torakkaa", jolla he tarkoittavat sitä, että kartellien jäsenet häviävät nyt kuin torakat vuorille, mutta palaavat heti tilaisuuden tullen. Näin on tapahtunut aikaisemminkin.

Siviilipuolustajien ylle on levinnyt myös epäilyksen varjo. Väitetään, että siviilijoukkojen rahoitukseen osallistuu salaa Meksikon suurin huumepomo, Sinaloan kartellin Joaquín "Pätkä" Guzmán. Hänen tarkoitusperiään ajaa hyvin se, että siviilipuolustus listii kilpailevan kartellin, Caballeros Templariosin, miehiä.

– Kukaan ei enää tiedä, keitä kaikkia selkkaukseen osallistuu. Emme enää tiedä, kuka on oikea kansan poliisin edustaja, kuka Caballeros Templariosin jäsen ja kuka on mukana muuten vain käyttämässä hyväksi kaoottista tilannetta, kuvaili paikallinen professori Esteban Barragán The News -lehdelle.

Caballeros Templarios valmistaa laittomissa laboratorioissa synteettistä metamfetamiinia vuorilla, kasvattaa laajoilla alueilla marihuanaa ja välittää eteläamerikkalaista kokaiinia Yhdysvaltoihin. Lisäksi se toimii myös muilla rikollisuuden aloilla. Se käyttää hyväkseen yleistä laittomuuden tilaa, ja samaa monialaisuutta harrastavat muutkin huumekartellit.

Kartellit toimivat kuin monialayritykset, joille huumeet ovat vain yksi tulonlähde. Siksi esimerkiksi marihuanan laillistamisen jälkeenkin niille jäisi monia tuottoisia toimialoja. Esimerkiksi ihmiskaappauksissa liikkuu suuret summat rahaa. Kaapatuksi joutuvat myös aivan tavallisesti ihmiset, kuten taksikuskit, perheenäidit ja maatyöläiset, joiden sukulaiset joutuvat maksamaan säästönsä saadakseen heidät vapaiksi.

Esimerkiksi Caballeros Templarios ottaa panttivankeja ja kerää suojelurahaa kauppiailta, maanviljelijöiltä ja kaikilta muilta, joilla on jotakin rosvottavaa. Se harrastaa myös ihmiskauppaa ja prostituutiota.

Markku Saksa, México
Kirjoittaja on Meksikossa asuva toimittaja

Lue seuraavaksi