1. yle.fi
  2. Uutiset

Konkurssipesistä 2000-luvun ennätyslasku

Yli 39 miljoonan euron summa on 2000-luvun ennätys ja sitä lähentelevät ainoastaan viime vuosien palkkaturvan maksamat saatavat.

talous
Grafiikk. Palkkaturvan maksamat korvaukset.
Yle uutisgrafiikka

Työ- ja elinkeinoministeriön alainen palkkaturva jakoi konkurssin kokeneille työntekijöille viime vuonna lähes kolme miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän.

Yli 39 miljoonan euron summa on 2000-luvun ennätys ja sitä lähentelevät ainoastaan viime vuosien palkkaturvan maksamat saatavat. Työ- ja elinkeinoministerin vanhempi hallitussihteeri Nico Steiner kertoo, että palkkasaatavien määrään vaikuttaa talouden yleiset suhdanteet.

– Konkurssien määrä lähti suureen kasvuun vuonna 2009. Sen jälkeen palkkaturvan määrä on pysynyt suurin piirtein samalla tasolla.

Yhdysvalloista käynnistyi vuonna 2007 globaali finanssikriisi, joka ulottui Suomeen lyhyellä viiveellä. Esimerkiksi konkurssien määrä kasvoi merkittävästi, sillä vuonna 2007 yritysten talousvaikeudet koskivat yhteensä 8 600 työntekijää. Kahta vuotta myöhemmin luku nousi 13 571 työntekijään.

Lama-ajan luvut vielä kaukana

Vaikka palkkaturvan myöntämät summat ovat kasvaneet lähes joka vuosi finanssikriisin jälkeen, korvaukset ovat vielä kaukana lama-ajan huipusta. Työntekijöille maksettiin tuolloin yli kaksinkertainen summa palkkasaatavia vuoteen 2013 verrattuna.

Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut sitten 1990-luvun laman. Suurimmat summat liittyvät rakennusalan konkursseihin. Vanhempi hallitussihteeri Nico Steiner kertookin, että rakennusala on perinteisesti ollut palkkatilastojen hännänpitäjä.

– Todennäköisesti siitä syystä, että alalla koetaan laskusuhdanteissa aika paljon konkursseja ja se sitoo paljon työntekijöitä puoleensa.

Konkurssien määrät kävellevätkin käsi kädessä palkkaturvasta myönnettyjen maksujen kanssa. Palkkaturva hoitaa työnantajien maksamatta jääneet palkat.

Korjaus 17.1.2014 kello 20.00: Uutisesta poistettu tieto, jonka mukaan veronmaksajat joutuvat maksamaan merkittävän osan konkurssipesien palkkasaatavia.

Lue seuraavaksi