Obama julkisti lukuisia muutoksia NSA:n toimintaan

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kielsi Yhdysvaltojen liittolaismaiden johtajien vakoilun ja määräsi tiedusteluun entistä tiukemmat säännöt.

Ulkomaat
Barack Obama
EPA/SHAWN THEW

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti perjantaina Washingtonissa pitämässään puheessa, että Yhdysvaltojen läheisten liittolaismaiden johtajien urkinta kielletään.

Pitkässä ja kauan odotetussa puheessaan Obama kertoi myös lukuisista muista uudistuksista Yhdysvaltojen tiedustelutoiminnassa ja ilmoitti lopettavansa NSA:n vakoiluohjelman nykymuodossaan.

Jatkossa ystävämaiden johdon vakoilu sallitaan vain tilanteessa, jossa se on "pakollista" Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden vuoksi. Valkoinen talo ei kuitenkaan julkistanut listaa maista, jotka läheisiin liittolaismaihin lukeutuvat.

– Jos haluan tietää, mitä mieltä [läheiset ystävät ja liittolaiset] ovat tietystä kysymyksestä, nostan luurin ja soitan heille ennemmin kuin käännyn tiedustelupalvelun puoleen, Obama sanoi.

NSA:n saatava lupa puhelutietojen tutkimiseeen

Osa Obaman määräämistä uudistuksista tulee voimaan välittömästi, mutta osa vaatii lisätutkimusta ja Yhdysvaltain kongressin hyväksynnän.

Heti voimaan tulee esimerkiksi sääntö, jonka mukaan NSA:n pitää saada salaiselta oikeudelta lupa ennen kuin se voi tutkia satojen miljoonien amerikkalaisten puhelutietoja. NSA varastoi tällä hetkellä tietoja puhelujen pituudesta ja soitetuista numeroista, mutta ei puhelujen sisältöä.

Jatkossa NSA ei voi myöskään tutkia kohdetta enempää kuin "kahden henkilön päähän". Käytännössä se tarkoittaa, että NSA ei voi tulevaisuudessa enää tutkia puhelutietoja henkilöltä, joka on soittanut jollekin, joka on soittanut jollekin, joka on soittanut epäillylle.

Lisäksi hän haluaa laajentaa ulkomaisten tiedustelukohteiden yksityisyydensuojaa.

– Ihmisten eri puolilla maailmaa – kansallisuudesta huolimatta – tulisi tietää, että Yhdysvallat ei vakoile tavallisia ihmisiä, jotka eivät uhkaa kansallista turvallisuuttamme. Otamme ihmisten huolet yksityisyydestä vakavasti. Tämä pätee yhtä lailla ulkovaltojen johtajiin, Obama sanoi.

Obama linjasi tiedustelutiedon käyttötarkoitusta

Obama antoi myös presidentillisen määräyksen siitä, mihin Yhdysvaltain hallinto voi tiedustelutietoja käyttää. Määräyksen mukaan dataa saa käyttää vastavakoilussa, terrorisminvastaisissa toimissa ja kyberturvallisuuden varmistamisessa. Tietoja voidaan Obaman mukaan hyödyntää myös Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten suojelemisessa sekä kansainvälisen rikollisuuden ehkäisemisessä.

Sen sijaan kiellettyä on tiedustelutiedon käyttäminen muun muassa ihmisten syrjimiseksi tai kilpailuetujen hankkimiseksi amerikkalaisille yrityksille.

Obama sanoi myös, että tiedusteluviranomaiset eivät ole harjoittaneet tiedustelua rikkoakseen ihmisten yksityisyyttä. Ohjelman arvostelijat ovat Obaman mukaan kuitenkin olleet oikeassa arvioissaan, joiden mukaan yhdysvaltalaisten yksityiselämästä kerättäisiin ilman riittävää valvontaa ehkä nykyistäkin enemmän tietoja ja siten avattaisiin mahdollisuus entistä tungettelevammalle vakoilulle.

Hän muistutti myös siitä, että ulkomaiset tiedustelupalvelut tutkivat jatkuvasti Yhdysvaltojen hallintoa ja yksityistä sektoria.

Obama viittasi Snowdeniin monta kertaa

Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:n harjoittama urkinta nousi maailman tietoisuuteen tietovuotaja Edward Snowdenin paljastusten myötä. Snowden paljasti NSA:n vakoilleen muun muassa Saksan liittokansleria Angela Merkelin ja Brasilian presidentin Dilma Rousseffin puheluita.

Puheessaan Obama mainitsi Snowdenin nimen useita kertoja. Hänen mukaansa Snowdenin "sensaatiomaiset" paljastukset saattavat vaikuttaa Yhdysvaltojen tiedusteluoperaatioihin vielä vuosien ajan.

Lähteet: AFP, AP