1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Laajasta kemikaalivuodosta syytetty yritys hakee konkurssia Yhdysvalloissa

Teollisuuskemikaaleja tuottava Freedom Industries jätti konkurssihakemuksen perjantaina.

Ulkomaat

Yhdysvaltain Länsi-Virginian osavaltiossa viime viikolla sattuneesta laajasta kemikaalivuodosta syytetty kemian alan yritys hakee konkurssia.

Noin 300 000 ihmistä joutui viideksi päiväksi ilman puhdasta vettä, kun Freedom Industriesin Charlestonissa sijaitsevan tehtaan lähistöltä valui jokeen hiilen puhdistuksessa käytettäviä kemikaaleja.

Viranomaiset kielsivät saastuneen veden käyttämisen muuhun kuin vessan vetämiseen ja palojen sammuttamiseen. Konkurssihakemuksesta ilmenee, että kemikaalia sisältänyt säiliö alkoi vuotaa tuntemattoman esineen läpäistyä säiliön pohjan.

Freedom Industries arvioi, että sille on lankeamassa jopa kymmenen miljoonan dollarin vahingonkorvaukset. Yhtiötä vastaan on nostettu ainakin 18 kannetta, ja ensimmäiset nostettiin alle 24 tuntia sen jälkeen kun tiedot vuodosta vahvistettiin. Kanteita ovat nostaneet muiden muassa paikalliset ravintolat ja kahvilat, jotka haluavat hyvitystä menettämistään voitoista.

Korvauksia hakee myös dialyysipotilas, jonka munuaissiirron ajankohtaa jouduttiin puhtaan veden puutteessa siirtämään.

Freedom Industries tuottaa kemikaaleja muun muassa kaivos- ja metalliteollisuudelle. Myös seudun vedenkäsittelystä vastaavaa yhtiötä West Virginia American Wateria vastaan on nostettu kanteita.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi