Kireät pakkaset jatkuvat sitkeästi – kahdesta syystä

Paukkupakkasille ei ole näköpiirissä muutosta ainakaan viikkoon.

sää
Sääkartta.
Yle

Sää jatkuu viikonloppuna hyvin kylmänä ja laajoilla alueilla myös aurinkoisena Suomen yllä vallitsevan korkeapaineen seurauksena. Kireille pakkasille on muutama päätekijä.

– Tarvitaan tarpeeksi kylmää ilmaa - arktista ilmamassaa, joka tulee meille Siperiasta tai pohjoisnavalta. Pelkkä kylmä ei kuitenkaan riitä, vaan sen lisäksi tarvitsemme pintainversion, meteorologi Marjo Hoikkanen kertoi Ylen aamu-tv:ssä.

Inversiotilanteessa kylmempi ilmamassa on aivan maanpinnan lähellä, kun sen sijaan normaalitilanteessa lämpötila laskee ylöspäin mentäessä. Selkeän ja heikkotuulisen sään aikana ilma ei myöskään pääse sekoittumaan.

– Maanpinta jäähtyy ja viilentää kaikkein alimmat ilmakerrokset. Koska kylmä ilma on painavaa, se pysyy siellä maan lähellä, joten siinä ei tapahdu sekoittumista. Se voi jatkua pisimmillään viikkotolkullakin, ja ilma kylmenee ja kylmenee, Hoikkanen selvitti.

Kun ilmakerrokset eivät sekoitu, ilmanlaatu voi olla paikoitellen erittäinkin huono.

Viikko eteenpäin samoissa merkeissä

Kylmä sää jatkuu myös viikonlopun yli. Lumikuuroja syntyy lähinnä merialueilla.

– Aivan tuulen suunnasta riippuen lumikuurot ajautuvat enimmäkseen Ruotsin puolelle, mutta nyt viime yön ja tässä aamunkin aikana niitä vielä etelärannikolle on ajautunut ja toisaalta myös Ahvenanmaalle.

Lapissa pakkasta on tänään noin 30 asteen tuntumassa, kun taas etelässä jäädään noin 15 pakkasasteeseen. Säähän ei ole luvassa merkittäviä muutoksia sunnuntaina.

– Sellaisen viikon verran olen eteenpäin katsonut, eikä siinä ole mitään suuria muutoksia näköpiirissä. Ehkä ne kaikkein kireimmät, reilun 30 asteen pakkaset Lapista hetkeksi hellittävät, Hoikkanen sanoi.