1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obamalle tappavan risiinikirjeen lähettäneelle 25 vuoden kakku

Taistelulajien valmentaja yritti vierittää teot Elvis-imitaattorina toimineen miehen kontolle, ja poliisi pidätti aluksi väärän miehen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle myrkyllistä risiiniä sisältäneen kirjeen viime vuonna lähettänyt mies on saanut vuosien vankeustuomion.

41-vuotias mississippiläinen mies on tunnustanut tekonsa ja tehnyt syyttäjän kanssa sopimuksen 25 vuoden vankeustuomiosta. Kamppailulajien valmentajana toiminut James Everett Dutschke lähetti risiinikirjeen myös mississippiläiselle senaattorille ja tuomarille. Kirjeet oli höystetty väkivallan uhkauksilla.

Yhdysvaltain posti pysäytti presidentille ja senaattorille matkalla olevat kirjeet, mutta tuomari ehti saada omansa. Hän ei saanut kirjeestä oireita.

Valmentaja yritti vierittää teot Elvis-imitaattorina elantonsa hankkineen toisen miehen kontolle, ja poliisi pidätti aluksi väärän miehen.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Dutschke oli etsinyt risiinin teko- ja käyttöohjeet internetistä. Risiini on risiinikasvin siemenistä puristettava myrkky, joka on hyvin tappavaa pieninäkin määrinä.

Bostonin pommi-iskun aikoihin huhtikuun puolessa välissä lähetetyt risiinikirjeet saivat aikaan paniikin Yhdysvalloissa. Aluksi niiden luultiin liittyvän jotenkin Bostonin terroritekoon.

Kirjeet toivat myös mieleen New Yorkin terrori-iskun jälkimainingeissa viranomaisille lähetetyt pernaruttokirjeet.