Tutkijat iloitsevat: Legendaarisesta Alfred Suuresta taisi löytyä lonkkaluu

Yli tuhat vuotta sitten elänyt Alfred on Englannin ainoa kuningas, jolle on annettu lisänimeksi Suuri. Hänen hautansa katosi, kun luostarilaitos hävitettiin.

kulttuuri
Pala lonkkaluusta.
Lonkkaluun pala, joka on osoittautunut kokeiden mukaan kuuluneeksi Alfred Suurelle tai hänen vanhimmalle pojalleen.Joe Low / HO

Brittiarkeologit uskovat löytäneensä jäänteen etsimästään legendaarisesta 800-luvun kuninkaasta Alfred Suuresta: Winchesterin museosta laatikosta löytynyt lonkkaluun kappale on kokeiden mukaan kuulunut mitä todennäköisimmin joko Alfredille tai hänen pojalleen Edwardille.

Tutkijat ovat saaneet DNA-näytetarjouksia ihmisiltä, jotka sanovat olevansa Alfredin jälkeläisiä.

Luu päätyi museoon Winchesterin keskiaikaisen luostarin raunioiden kaivauksista 15 vuotta sitten. Sitä ei tuolloin tutkittu laboratoriossa. Alfredia etsineiden tutkijoiden käteen se osui, kun muut etsinnät olivat olleet tuloksettomia.

– Jommankumman luu se luultavasti on. En ryhdy arvailemaan, kumman, sanoo laboratoriotutkimuksen tehnyt Winchesterin yliopiston osteologi Katie Tucker.

Hauta luultavasti ryöstettiin

Lounais-Englannissa sijaitseva Winchester oli Afredin kuningaskunnan pääkaupunki. Alfred, joka sai mainetta viikinkien päihittäjänä, haudattiin kaupunkinsa katedraaliin useiden muiden kuninkaallisten tavoin, mutta munkit siirsivät heidän luunsa Hyden luostariin vuonna 1100.

Luostari hajotettiin vuonna 1536, ja samalla haihtuivat tiedot kuninkaallisen perheen haudoista. Luostarin paikalle rakennettiin 1700-luvun lopussa vankila. Tutkijat arvelevat, että rakentajat löysivät arkut, ryöstivät ne ja paiskoivat luut ympäristöön.

1400-luvulla eläneen kuningas Rikhard III:n luurangon löytyminen Leicesteristä antoi pontta myös Alfredin etsintään. Luostarin juhlavuoteen keskittyneen Hyde900-projektin tutkijat päättivät avata nimettömän haudan Pyhän Bartolomew'n kirkon hautausmaalla eli Hyden luostarin vanhalla paikalla.

Haudasta löytyi kuuden vainajan luita, mutta tutkimuksissa ne osoittautuivat aivan liian nuoriksi. Jatkoselvityksissä saatiin kuitenkin vinkkiä museoon päätyneistä aiemmista löydöistä.

Laatikosta löytynyt kolmannes lonkkaluusta on testien mukaan peräisin vuosien 895 ja 1017 väliseltä ajalta. Luu kuului 26–46-vuotiaalle miehelle. Aika ja ikä täsmäävät Alfrediin ja hänen kruununperilliseensä.

Tutkijat kertovat saaneensa lukuisia DNA-näytetarjouksia ihmisiltä, jotka sanovat olevansa Alfredin jälkeläisiä. Alfredin ajoista on kuitenkin niin kauan, että perillisten selvittäminen on hyvin vaikeaa, tutkijat pahoittelevat. Luita kuitenkin voi löytyä vielä lisää, he uskovat.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset