Hyppää sisältöön

Sunnuntaisuomalainen: Yhä harvempi reserviläinen haluaa rauhanturvaajaksi

Taantuma usein nostaa hakijamääriä, joten hakijämäärät saattavat tippua entisestään, kunhan taloustilanne elpyy.

Reserviläisten innokkuus ryhtyä rauhanturvaajiksi on vähentynyt, kirjoittaa Sunnuntaisuomalainen. Kun vielä kymmenen vuotta sitten kriisinhallintatehtäviin haki yli 4 000 reserviläistä, parina viime vuotena hakijoita on ollut vain 1 500. Ammattisotilaita on kuitenkin tarpeeksi, tälle vuodelle tehtäviin haki noin 1 000 Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilökuntaan kuuluvaa.

Alhaiset hakijamäärät tarkoittavat sitä, että Puolustusvoimien on vaikea löytää oikeanlaisia reserviläisiä rauhanturvaajiksi. Reserviupseereita riittää, mutta esimerkiksi sähkö- ja rakennusalan osaajista sekä lääkäreistä on pulaa.

Taantuma usein nostaa hakijamääriä, joten hakijämäärät saattavat tippua entisestään, kunhan taloustilanne elpyy. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) uskoo, että suomalaisia rauhanturvaajia saadaan jatkossakin maailmalle. Haglund kuitenkin kuvailee tilannetta huolestuttavaksi:

- Jos talous lähtee nousuun, tarvitaan hakijamäärän ylläpitämiseksi mahdollisesti erityisiä rekrytointitoimia.

Rauhanturvaajiksi haluavien määrää on saattanut alentaa ainakin se, että suomalaisten rauhanturvaajien määrä maailmalla on vähentynyt. Myös kiristyneet kelpoisuusvaatimukset saattavat karsia hakijoita. Cooperin testissä on juostava vähintään 2 300 metriä, ja operatiiviseen tehtävään pyrkivän hakijan on saatava tulokseksi vähintään 2 500 metriä. Ennen metrimäärä oli kaikille 2 300. Lievä lihavuus rauhanturvaajille kuitenkin sallitaan, riittää kun painoindeksi on alle 30.