1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Liekit uhkaavat suojeltua puutalokylää Norjassa – satoja evakuoitu

140 ihmistä on viety tulipalon takia sairaalahoitoon. Heistä parikymmentä on hengittänyt savua. Paikallisen poliisin mukaan noin 300 ihmistä on evakuoitu palon tieltä.

Ulkomaat
Lærdalsøyrin kylä tulessa.
Lærdalsøyrin kylä tulessa 19. tammikuuta.Norjan TV2
Lærdalsøyrin kylä tulessa.
Vanhat puutalot ovat vaarassa tuhoutua palossa. Lærdalsøyrin alueella on noin 160 suojeltua puutaloa.

Länsi-Norjassa Lærdalin kunnassa on syttynyt tuhoisa suurpalo lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan parikymmentä taloa on tulessa kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Lærdalsøyrin alueella.

Vanhat puutalot ovat vaarassa tuhoutua palossa, koska tuuli puhaltaa Lærdalin keskustan suuntaan. Lærdalsøyrin alueella on noin 160 suojeltua puutaloa.

Paikalla oleva NRK:n toimittaja Arve Uglum kutsuu näkyä "infernoksi".

– Palo ei ole hallinnassa. Kova tuuli levittää kipinöitä laajalle alueelle. Lisäksi vanhoissa puutaloissa tuli leviää nopeasti, kertoo Uglum.

Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta Lærdalin keskustassa olevassa asuintalossa lauantaina kello yhdeltätoista paikallista aikaa. Kolmen aikaan aamuyöllä tuli oli levinnyt Lærdalsøyrin alueella oleviin puutaloihin ja ympäröivään maastoon.

Poliisin mukaan noin 300 asukasta on evakuoitu palon tieltä. Osa heistä on viety paikalliseen kahvilaan, mistä on bussikuljetus hotelliin Aurlandiin. Asukkaat ovat hakeutuneet turvaan myös nuoristotalolle. Viranomaiset ovat perustaneet varhain aamulla evakuointikeskuksen Lærdalin sairaalaan.

Kaikkiaan 140 ihmistä on viety sairaalaan, heistä parikymmentä on hengittänyt savua. Lærdalin kunnanhallituksen puheenjohtaja Jan Geir Solheim pelkää, että palossa tulee kuolonuhreja.

– Pelkään, että liekkeihin on menehtynyt joku. Palo sai alkunsa myöhään yöllä, joten ihmiset olivat nukkumassa, sanoo Solheim.

Paikallisen hätäkeskuksen mukaan kukaan ei ole toistaiseksi kuollut suurpalossa.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Kova tuuli ja veden vähyys haittaavat sammutustöitä

Palomiehet ovat yrittäneet estää paloa leviämästä eteenpäin romahduttamalla taloja. Paikalliset viranomaiset ovat kutsuneet myös ympäristön asukkaita avustamaan sammutustöissä.

Jan Geir Solheim kannustaa kaikkia, joilla on välineitä auttamaan palon sammutuksessa. Myös lähialueelta on lähetetty palomiehiä avustamaan sammutustöissä. Aamun valjettua paikalle on tulossa myös helikopteri sammuttamaan paloa ilmasta. Poliisi on pyytänyt Norjan puolustusvoimilta kuljetusapua, jotta lisää palomiehiä saada paikalle taistelemaan tulta vastaan. Tuuliset olosuhteet vaikeuttavat sekä helikopterien lentämistä että sammutustöitä.

Myös vedestä on paikallisten viranomaisten mukaan pulaa. Suurpalon takia alueen sähköt ovat poikki ja matkapuhelinverkot alhaalla.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Solheimin mukaan useita taloja on jo menetetty palolle.

– On kuivaa ja tuulista. Useat Haugen kirkon ja Skyttarhusetin välissä olevista taloista ovat tulessa. Laskelmieni mukaan ainakin seitsemän taloa on jo palanut ja pelkään, että lisää tulee palamaan, kertoo Solheim.

Viranomaiset ovat sulkeneet valtatien 5:n Fodnesin ja Håbakkenin välillä olevan osuuden maastoon levinneen palon takia.

Lue seuraavaksi