1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jopa 30 taloa tuhoutunut Lærdalin palossa – ilmakuvavideo

Puoliltaöin Suomen aikaa alkanutta tulipaloa ei vieläkään ole saatu täysin hallintaan. Eräiden tietojen mukaan palo olisi jopa alkanut leviämään uudelleen. Kännykät ja nettiyhteydet eivät toimi alueella.

Ulkomaat
Ilmakuva palaneista rakennuksista Lærdalsøyrissa.
Lærdalin suurpalon tuhoja tutkittiin myös ilmasta käsin.

Norjan Lærdalissa yöstä alkaen riehunut tulipalo on tuhonnut pahoin kaupungin keskustaa. Ainakin 23 ja jopa 30 rakennusta on palanut, kertoo norjalaislehti Aftenposten. (siirryt toiseen palveluun)

Tuhoutuneiden rakennusten joukossa on 16 asuintaloa, viisi teollisuus- ja virastotaloa sekä loma-asuntoja. Lisäksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla puutaloalueella on palanut ainakin kolme taloa, yksi näistä oli suojeltu. Lærdalsøyrin alueella on noin 160 suojeltua puutaloa.

Viranomaisten mukaan nyt jo yli 400 ihmistä on käynyt Lærdalin sairaalassa arvioittamassa vammojaan. Kaikkiaan 90 ihmistä on saanut sairaalahoitoa, yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Ainakin 15 potilasta on siirretty keskussairaalaan. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen vakavasti saati kuolleen.

Tulen tieltä evakuoitiin yöllä satoja asukkaita Lærdalin keskustassa.

Aamulla pahin tulipalo saatiin taltutettua, mutta palon pelätään yhä voivan ryöstäytyä käsistä. VG-nettisivuston (siirryt toiseen palveluun) poliisilta saaman tiedon mukaan palo olisikin alkanut leviämään uudestaan. Aftenpostenin tavoittama poliisi kuitenkin kiistää tiedon.

Aiemmin tänään pelättiin, että Lærdalsøyrin alueella säilytetyt kaasupullot saattavat räjähtää ja vaikeuttaa näin tilannetta uudelleen. Alkuiltapäivällä kerrottiin kuitenkin, että räjähdysvaaraa ei enää ole.

Kiusaa asukkaille aiheuttaa se, että televerkot ovat nurin, eivätkä kännykät ja nettiyhteydet toimi.

"Palopaikka muistuttaa sotatannerta"

NRK:n haastatteleman Bergenin pelastuslaitoksen päällikön Kjell Ove Christophersenin mukaan palopaikka muistuttaa sotatannerta. Lærdalin apulaiskunnanjohtaja Geir Berge Øverland puolestaan kuvaili tilannetta katastrofaaliseksi.

– Paikalla oleville se oli inferno. Tulta ja savua oli kaikkialla. Voimakas itätuuli vaikeutti sammutustöitä, kertoi Øverland.

Kaikki alueen paloviranomaiset taistelivat liekkejä vastaan. Myös Lærdalin naapurikuntien pelastuslaitokset sekä helikopterit olivat auttamassa sammutustöissä.

Tuuliset olosuhteet ovat vaikeuttaneet sekä helikopterien lentämistä että sammutusta. Myös vedestä on ollut paikallisten viranomaisten mukaan pulaa. Suurpalon takia alueen sähköt ovat poikki ja matkapuhelinverkot alhaalla, mikä hankaloitti töitä.

Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta Lærdalin keskustassa olevassa asuintalossa lauantaina kello yhdeltätoista paikallista aikaa. Kolmen aikaan sunnuntaina tuli oli levinnyt Lærdalsøyrin alueella oleviin puutaloihin ja ympäröivään maastoon.

Lue seuraavaksi