1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Urpilainen yllättyi suuresta veroparatiisien käyttäjien joukosta – "Se on moraalinen kysymys"

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan valtiolla ei ole täsmällistä tietoa siitä, millaisen loven veroparatiisien hyödyntäminen luo Suomen valtiontalouteen. Urpilaista huolestuttaa, että mukana on myös eläkejärjestelyjä ja palkitsemisten toteuttamista veroparatiiseilla.

Kotimaan uutiset
Jutta Urpilainen
Jutta UrpilainenYle

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kertoo yllättyneensä tiedosta, jonka mukaan yli 2 000 suomalaista hyödyntää veroparatiiseja. Hän pitää joukkoa yllättävän suurena.

Tiedon noin 2 200 suomalaisesta veroparatiisin käyttäjästä toi sunnuntaina esiin Helsingin Sanomat. Urpilaisen mukaan on täysi arvoitus, millaisen loven veroparatiisien käyttö luo Suomen valtiontalouteen.

– Haaste meillä tällä hetkellä on se, että meillä ei ole absoluuttista totuutta olemassa siitä, mikä on se verotuottomenetys, joka Suomelle syntyy johtuen veroparatiisien käytöstä ja niiden hyödyntämisestä sekä yritysten että yksityishenkilöiden osalta, SDP:n puheenjohtaja Urpilainen kertoi Yle Uutisille.

Urpilainen toivoo, että Suomessa aloitettaisiin selvitys siitä, kuinka paljon valtio menettää verotuottoja johtuen veroparatiisien hyödyntämisestä.

– Vaikka se on laillista, niin silti se on moraalinen kysymys, että onko tällaisessa vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oikein, että osa henkilöistä hyödyntää verosuunnittelua ja veroparatiiseja välttääkseen veronmaksun kotimaahansa, Urpilainen totesi.

Urpilaisen mielestä runsaan 2 000 suomalaisen veroparatiisien hyödyntäjän joukko on yllättävän suuri.

– Minusta se on erittäin suuri joukko. Erityisesti tietenkin minua huolestuttaa se, että siellä on mukana myöskin eläkejärjestelyjä ja palkitsemisten toteuttamista veroparatiisien kautta. Se tietenkin herättää kysymyksen, että miten meidän eläkejärjestelyjämme Suomessa on toteutettu, kun tämänkaltainenkin järjestely on mahdollinen, hän sanoi.

Urpilaisen mukaan veronkierron ja veroparatiisien käytön estämiseksi vaaditaan ennen kaikkea kansainvälisiä toimenpiteitä.

– Iso osa näistä kysymyksistä, jotka liittyvät veronkiertoon ja veroparatiiseihin, ovat kansainvälisiä, ja sen takia on tietenkin erityisen tärkeätä, että me EU:n ja OECD:n tasolla pystymme viemään sellaista säännöstöä eteenpäin, joka estää veronkierron ja myöskin veroparatiisien toiminnan. Tässä on tehty asioita, mutta edelleen on vielä parantamisen varaa, Urpilainen arvioi.

Lue seuraavaksi