Dopingin käyttöä ei enää aina huomaa päältä päin – "Käyttäjät vanhempia ja varakkaampia"

Yliluonnollisen suuret lihakset eivät ole enää halutuin vartalomalli, vaan kroppaa trimmataan pienillä ainemäärillä vähän kerrallaan mahdollisimman urheilulliseksi.

Kotimaa
Bodari nostelee käsipainoja.
Bilawal Arbab / EPA

Dopingaineiden käyttötavat huippu-urheilun ulkopuolella ovat muuttuneet. Aineiden avulla vartaloa pyritään muokkaamaan tiukaksi ja urheilulliseksi eikä mahdollisimman suuri lihasmassa ole enää kaikkien käyttäjien tavoite. Kuntourheilussa dopingia käyttävät usein hyvätuloiset miehet.

Fysioterapeutti Teija Pasula on pyörittänyt Helsingissä kuntosalia kohta kymmenen vuotta. Pasulan mukaan kuntosalien pukuhuoneissa ei tänä päivänä törmää dopingaineiden käyttöön tai välitykseen.

– Joskus menneessä historiassa on ehkä löytynyt ruiskuja ja tyhjiä ampulleja vessojen ja pukuhuoneiden roskiksista, mutta sitä ei kyllä tänä päivänä ole, Pasula kertoo.

Aineiden käyttö ei silti suinkaan ole loppunut. Yle Uutiset kertoi lauantaina Tullin löytäneen kotikutoisen dopingainetehtaan Savosta. Tullin mukaan aineiden kysyntä on kovaa ja monet käyttäjistä tilaavat aineet ulkomailta netin kautta. Tullin haaviin jäävien pakettien määrä on kasvanut, kertoo rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen Tullista.

– Kun puhutaan dopingaineista, niin tilataan anabolisia steroideja, testosteronia ja kasvuhormoneja, joiden määrä on ollut koko ajan kasvussa, Sinkkonen sanoo.

Tullin mukaan dopingaineita käyttävä kuntoilijajoukko on erilainen kuin ennen.

– Tällä hetkellä dopingaineiden tilaajat ovat ehkä hieman vanhempia ja sitten selkeesti varakkaampia, koska muuten ei pystyisi hankkimaan kalliita aineita kuten kasvuhormonia, Sinkkonen toteaa.

Myös kuntodopingin käyttäjien tavoitteet ovat muuttuneet. Yliluonnollisen suuret lihakset eivät ole halutuin vartalomalli, vaan kroppaa trimmataan pienillä ainemäärillä vähän kerrallaan mahdollisimman tiukaksi ja urheilulliseksi. Tästä syystä ulkoa päin on lähes mahdotonta arvata, kuka salilla rehkijöistä käyttää dopingia ja kuka ei.

Kuntodopingin käyttäjien tarkkaa määrää ei tiedetä, heitä arvioidaan olevan joitakin tuhansia.