Espanjalaisessa perinnejuhlassa paiskottiin paholaista nauriilla – video

Syntipukiksi valittu nuori mies saa päälleen tuhansia kivikovia nauriita. Vanhan perinteen juuret ovat unohtuneet.

Ulkomaat
Lanttufestivaalit
Jarramplas-festivaali Espanjan Piornalissa huipentuu kyläläisten hyökkäykseen, jossa heitetään 15 000 naurista kohti paholaisen naamioon pukeutunutta miestä.

Länsi-Espanjassa Extremaduran kylässä vietettiin sunnuntaina Pyhän Sebastianin päivää heittelemällä paholaista nauriilla. Perinnejuhlan juuret ovat hämärän peitossa, mutta ikää tavalla on satoja vuosia. Tänä päivänä juhlassa karkotetaan elämästä kaikkea mahdollista pahaa.

Kylässä on vain 1 500 asukasta. Nauriita heitettiin kymmenkertainen määrä. Niiden kohteena oli perinteiseen tapaan paholaisen naamioon ja värikkäistä kangaskaistaleista tehtyyn asuun pukeutunut nuori mies, joka valitaan kyläläisten joukosta jarramplasiksi, syntipukiksi.

Jarramplas kulkee kylän halki rumpua paukuttaen, ja kyläläiset heittelevät häntä kivenkovilla nauriilla. Miksi? Varmaa vastausta ei tiedetä, ja teorioita on monia, mutta todennäköisimpänä pidetään niitä, joissa perinne liittyy karjavarkaiden rankaisemiseen.

Yhden teorian mukaan espanjalaiset konkvistadorit toivat perinteen mukanaan Amerikasta, jossa he olivat nähneet intiaanien pommittavan karjavarkaita nauriilla ajaakseen heidät tiehensä. Toinen selitys liittyy kreikkalaisessa mytologiassa esiintyvään varastelevaan jättiläiseen, jonka Herkules pani kuriin.