1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ensimmäinen merirosvoisku vuoteen Punaisellamerellä

Merirosvot tekivät 176 iskua somalialueella vuonna 2011 ja 36 iskua vuonna 2012. Iskujen määrä on vähentynyt sen jälkeen, kun kansainväliset joukot ovat valvoneet merialueita.

Kuva: Badri Media / EPA

Merirosvot ovat valloittaneet kauppalaivan Punaisellamerellä. Kyseessä on ensimmäinen onnistunut merirosvoisku somalialueen vesillä vuoden 2012 jälkeen. Merirosvot ovat ohjanneet laivan kohti Somalian rannikkoa.

MV Marzooqah -rahtialuksen miehistö koostuu intialaisista, egyptiläisistä ja syyrialaisista merimiehistä. Alus lähetti hätäsignaalin lauantai-iltana, ja sen kulkusuunta on käännetty etelään. Kahdeksan tai yhdeksän merirosvoa valloitti aluksen, ja viitisen aseistettua rosvoa pitää alusta hallussaan.

Somalialaisten merirosvojen iskut ovat vähenneet merkittävästi kahtena viime vuotena, kun kansainväliset joukot ovat valvoneet meriliikennettä alueella. Valvontaa on tehnyt mm. Euroopan unionin Somalian merijoukot (EU NAVFOR). Meriasiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet, että toiminta jatkuu niin kauan, kun rikollisjoukot voivat jatkaa toimintaansa maalla.

Merirosvot tekivät 176 iskua alueella vuonna 2011 ja 36 iskua vuonna 2012.

Korjaus 20.1.2014 klo 6.06 Reuters kertoi myöhemmin, että alukselle eivät tunkeutuneetkaan merirosvot, vaan Eritrean joukot.