1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arkkipiispa Mäkinen: ”Paavi Franciscus tuntui aiempaa paavia läheisemmältä”

Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen tapasi viikonloppuna ensi kertaa uuden paavin.

Ulkomaat
Arkkipiispa Kari Mäkinen
Arkkipiispa Kari Mäkinen tapasi Paavi Franciscuksen vuonna 2014.Petri Burtsov / Yle

Arkkipiispa Kari Mäkinen on vedonnut Paavi Franciscukseen eri kristittyjen kirkkokuntien yhtenäisyyden puolesta. Hänen mukaansa uuden paavin hiljainen vaatimattomuus vetoaa myös suomalaisiin kristittyihin.

Mäkisen ja Paavi Franciscuksen tapaaminen oli osa Suomen evankelisluterilaisen, katolisen ja ortodoksisen kirkon johtajien jokavuotista vierailua Vatikaanissa. Mäkisen mukaan vierailua säätelee tiukka protokolla, mutta tästä huolimatta Paavi Franciscus onnistui tekemään seurueeseen vaikutuksen.

– Hänen tapansa ottaa meidät vastaan oli lämmin ja ystävällinen. Meille tuli tunne, ettemme kohdanneet vain instituutiota vaan myös ihmisen sen takana. Paavi Franciscus tuli jollain lailla edeltäjäänsä lähemmäs, Mäkinen kertoi Yleisradiolle.

Uusi paavi teki vaikutuksen

Paavi Franciscus on nostanut usein puheissaan esille köyhyyden vastaisen taistelun sekä kirkon merkityksen vähäosaisten puolestapuhujana. Hän on uudistanut salamyhkäistä Vatikaania myös omalla käytöksellään, pukeutumalla aiempia paaveja yksinkertaisemmin ja luopumalla monista paavien etuoikeuksista.

– Kaikki kristittyjä kirkkokuntaan katsomatta rohkaisee tapa, millä Paavi Franciscus osoittaa kirkon paikan ja kristillisen työn tapahtuvan yksinkertaisesti ja köyhien joukossa, Mäkinen uskoo.

Mäkiseen on jättänyt vaikutuksen uuden paavin hiljaisuus ja vaatimattomuus, sekä halu vaikuttaa pienillä teoilla suurien sanojen sijaan.

– Uskon, että uusi paavi on olemukseltaan sellainen, että hän tuntuu aiempia paaveja läheisemmältä monille suomalaisille kristityille, Mäkinen sanoi.

Tarve kirkkojen väliselle ekumeeniselle lähentymiselle on suuri

Mäkisen mukaan vielä ei ole selvää, ulottuuko Paavi Franciscuksen uudistushalukkuus myös Katolisen kirkon haluun työskennellä kirkkokuntien välisten erojen kaventamiseksi. Uudella paavilla on hänen mukaansa kuitenkin edeltäjäänsä käytännönläheisempi suhde ekumeniaan. Haasteita ekumenian tiellä on kuitenkin useita.

– Kirkkokuntien sisällä ja niiden välillä on suuria eroja suhtautumisessa avioliittoon, perheeseen ja ihmisten seksuaaliseen suuntautumiseen, Mäkinen myöntää.

Hänen mukaansa kristinuskon ydinviesti tulisi paremmin esille jos eri kirkkokunnat esiintyisivät yhtenäisinä.

– Kirkkojen pitää puhua yhdessä ihmisyyden ja elämän puolesta, ne eivät saa esiintyä toisiaan vastaan, Mäkinen toivoo.

Lue seuraavaksi