1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama: Marihuana ei vaarallisempaa kuin alkoholi

Obama muistutti The New Yorker -lehdessä marihuanan ja kovien huumeiden käytön eroista. Kovien huumeiden kohdalla käytön seuraukset käyttäjälle ja yhteiskunnalle ovat presidentin mukaan huomattavasti suuremmat.

Kannabiksen viljelystä tulee Hollannissa laillista. Kuva: EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman mukaan marihuanan poltto ei ole sen vaarallisempaa kuin alkoholinkaan käyttö, vaikkakin huono ja epäterveellinen tapa. Presidentti kommentoi asiaa sunnuntaina julkaistussa The New Yorker -lehdessä.

Obama kritisoi lehdelle antamassaan haastattelussa, että köyhät vähemmistöihin kuuluvat nuoret saavat marihuanan käytöstä useammin vankilatuomion kuin rikkaammat ikätoverinsa. Köyhemmistä perheistä tulevilla nuorilla on presidentin mukaan heikommat edellytykset välttyä vankilatuomiolta.

Obama kommentoi Coloradon ja Washingtonin osavaltioiden ajamaa marihuanan laillistamista tervetulleena. Obaman mukaan ei ole oikeudenmukaista, että tilanteessa, jossa hyvin suuri osa väestöstä on joskus rikkonut lakia, vain pieni osa joutuu kärsimään suhteettomia rangaistuksia.

Obama epäili kuitenkin marihuanan käytön laillistamisen ratkaisevan laajemmin yhteiskunnan sosiaalisia ongelmia, kuten laillistamisen puolestapuhujat ovat esittäneet.

Obama myös muistutti marihuanan ja kovien huumeiden käytön eroista. Kovien huumeiden kohdalla käytön seuraukset käyttäjälle ja yhteiskunnalle ovat presidentin mukaan huomattavasti suuremmat.