1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viranomaiset: Punaisenmeren välikohtaus ei ollutkaan merirosvoisku

Merenkulkuviranomaisten mukaan kauppalaiva MV Marzoogahiin tunkeutuneet joukot olivat Eritrean joukkoja, ja alus on tiettävästi Eritrean hallussa.

Kuva: Badri Media / EPA

Kauppalaivaan Punaisellamerellä lauantaina tunkeutuneet joukot olivat Eritrean joukkoja, eivät merirosvoja kuten alun perin kerrottiin, sanovat merenkulkuviranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan. Syytä eritrealaisten menoon MV Marzoogah -rahtialukselle ei toistaiseksi tiedetä.

Alus oli lähettänyt lauantaina hätämerkin, joka viittasi merirosvojen hyökkäykseen. Reutersin tietojen mukaan alus muutti jyrkästi suuntaansa ja suuntasi kohti Eritrean rannikkoa. Reuters kertoo, että alus oli välikohtauksen sattuessa Eritrean aluevesillä.

- Arviomme on, että tämä on Eritrean joukkojen operaatio, sanoo EU:n Somalian-merijoukkojen EU NAVFOR:n edustaja Jacqueline Sherriff. EU-joukot uskovat, että alus on nyt Eritrean joukkojen hallussa.

Eritrean roolista on kertonut kauppalaivojen kulkua turvaavan Britannian laivaston operaation edustaja, joka oli puhunut Marzoogahin kapteenin kanssa. Myös Kenian merenkulkijoiden liiton edustaja Andrew Mwangura kertoo saaneensa alueen rannikkovartiostoilta tietoja Eritrean joukkojen tunkeutumisesta alukselle. Hän oli alun perin kertonut, että kyse on merirosvojen hyökkäyksestä.

Togon lipun alla purjehtivan MV Marzooqah -rahtialuksen miehistö koostuu intialaisista, egyptiläisistä ja syyrialaisista merimiehistä.

Somalialaisten merirosvojen iskut ovat vähenneet merkittävästi kahtena viime vuotena, kun kansainväliset joukot ovat valvoneet meriliikennettä alueella. Valvontaa on tehnyt muun muassa EU NAVFOR. Meriasiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet, että toiminta jatkuu niin kauan, kun rikollisjoukot voivat jatkaa toimintaansa maalla.

Merirosvot tekivät 176 iskua alueella vuonna 2011 ja 36 iskua vuonna 2012.