1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taide kelpaa taas rakentajille

Taiteen liittäminen rakentamiseen on alkanut taas kiinnostaa Suomen kaupunkeja. Viime lamassa osin unohdukseen vaipunut prosenttitaideajattelu elää uutta nousua.

Kivi ja Tuuli Sotamaan Sirocco vuodelta 2010 on yksi Helsingin Arabianrantaan toteutetuista prosenttitaideteoksista. Kuva: Yle

Punaisen eri sävyissä hehkuva Kivi ja Tuuli Sotamaan suunnittelema veistoksellinen paviljonki on yksi yli kahdestasadasta teoksesta, jotka limittyvät ja lomittuvat rakennuksiin Arabianrannassa Helsingissä

Omintakeinen kaupunginosa syntyi, kun Helsingin kaupunki velvoitti rakentajat käyttämään taiteeseen 1-2 prosenttia rakennuskustannuksista.

Prosenttitaideajattelu nostaa taas päätään Suomessa.

- Se on lisääntynyt. Esimerkiksi Arabianrannassa ja (Joensuun) Penttilänrannassa on ymmärretty prosenttitaiteen arvo alueen houkuttavuuden lisäämisessä, toiminnanjohtaja Petra Havu Suomen Taiteilijaseurasta toteaa.

Joensuussa rakennetaan prosenttitaiteen hengessä

Joensuussa paljastettiin loppusyksystä Anssi Kasitonnin pronssiveistos Suomen tuntemattomin runoilija.

Se on osa prosenttiperiaatteen hengessä nousevaa upouutta  Penttilänrannan kaupunginosaa.

Hanketta varten on perustettu taiteilijapankki, jossa on jo yli 200 taiteilijaa. Penttilänrannan tulevien teosten tekijät valitaan heistä. Myös Kokkolan kaupungilla  on taiteilijapankki ja niitä perustetaan todennäköisesti Suomeen vielä lisää.

Nykytaiteen yhdistäminen rakentamiseen on alkanut kiinnostaa uudestaan kaupunkeja.

Yksi prosenttiperiaatteen lähettiläistä, Pohjois-Karjalan läänintaiteilija Hannu Aaltonen, oli taiteilijana mukana Arabianrannan rakentamisessa.

Nyt hän käyttää oppeja hyväksi Penttilänrannan taidekoordinaattorina ja prosenttiperiaatteen valtakunnallisena "matkasaarnaajana".

- Olen parin viime vuoden aikana kiertänyt 10-15 suomalaisessa kaupungissa  ja useimmissa niistä olen käynyt kutsusta eli sana on kiirinyt Penttilänrannan rakentamisesta ja siitä on syntynyt kiinnostusta.

Läänintaiteilijat sanansaattajina

Ennen viime sotia Suomeen lanseerattu ajatus prosenttiperiaatteesta hiipui viime lamassa. Nyt prosenttitaidetta lobataan taas toden teolla.

Sanansaattajiksi on valjastettu lähes kymmenen läänintaiteilijaa. Se on kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Suomen Taiteilijaseura on puolestaan mukana hankkeessa, joka tähtää muun muassa prosenttitaiteen määrän kasvuun. Keinoja siihen etsitään yhdessä Teollisuustaiteen Liitto Ornamon, Ympäristötaiteen säätiön ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen kanssa.

Hanke on  kaksivuotinen ohjelma, jolla pyritään juurruttamaan prosenttiperiaate osaksi suomalaista rakennuskulttuuria. Työ on vasta alussa.

- Ensinnäkin täytyy jakaa tietoa sekä kunnallisille päättäjille että rakennusteollisuuteen. Toisaalta myös kerätä ja kasata sitä, toiminnanjohtaja Havu kertoo.

Myös taiteen tekijöiden ja tilaajien keskinäistä verkostoitumista halutaan lisätä.

Prosenttiperiaate on kirjattu lisäksi hallitusohjelmaan.

- Tällä hetkellä näyttää paremmalta kuin varmaan koskaan aikaisemmin prosenttiperiaatteen osalta. Nyt on edellytyksiä päästä laajemmin niihin tavoitteisiin,  joihin on pitkän aikaa pyritty, Havu toteaa.

Prosenttitaiteeseen ovat viime vuosina käyttäneet eniten rahaa Helsinki, Oulu,Turku, Kotka ja Kuopio.

Suomen 20 suurimmasta kaupungista 12 noudatti vuoden 2012 lopussa prosenttiperiaattetta jollain tavalla.