Atopian hoitokonstit ovat monet

Atoopikon saamat hoito-ohjeet riippuvat siitä, keneltä kysyy. Pakkaskaudella kiusallisen kutiavaksi ja halkeilevaksi yltyvää atooppista ihottumaa voi fytonomin mukaan lievittää luonnontuotteilla. Ihotautipoliklinikan ylilääkäri puolestaan suosittelee esimerkiksi perusvoiteita ja kortisonia.

terveys
Atooppinen iho kutisee kuivalla talvikelillä.
Yle

Fytonomi Kalle Huistinojan mukaan luontaistuotekaupan hyllyiltä löytyy useita apukeinoja atooppiseen ihottumaan. Tärkeimmiksi alan kauppaa pyörittävä mies nostaa rasvahappohoidon ja sinkin sekä esimerkiksi A-vitamiinipohjaiset voiteet.

– Lähtisin liikkeelle siitä, että vaivaa kannattaa ryhtyä hoitamaan sisäisesti. Tulos on parempi, kun rasvahappotasapaino saadaan paremmalle tolalle. Toki rasvat ja voiteetkin ovat tärkeitä, Huistinoja sanoo.

Osa hoitaa ihottumaa esimerkiksi tyrniöljykapseleilla sekä mustaherukansiemenöljykapseleilla.

– Tyrnimarjoja on toki tärkeä syödä C-vitamiinin ja kuitujenkin takia. Jos kuitenkin rasvahapot halutaan talteen, joudutaan usein turvautumaan kapseleihin tai erityisvalmisteisiin, Huistinoja toteaa.

Lähtisin liikkeelle siitä, että vaivaa kannattaa ryhtyä hoitamaan sisäisesti.

Kalle Huistinoja, fytonomi

Napit vastakkain lääketieteen kanssa

Lääketiede vannoo atopian hoidossa yhä perusvoiteiden, kortisonin ja valohoidon nimiin. Ylilääkäri Minna Mörtenhumer Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ihotautipoliklinikalta toteaa, että muiden konstien hyödyistä ei ole näyttöä.

– Tätä kuulee aika usein, mutta olen asiassa ihan eri mieltä. Me nimenomaan tarvitsemme rasvahappohoitoa. Se on yksi hyvä ja turvallinen tapa kosteuttaa ihoa sisältäpäin, Huistinoja sanoo.

Huistinoja muistuttaa, että atopia voi johtua myös suolistosta.

– Tällöin hoitoon voi yhdistää hyvät maitohappobakteerit, joilla saattaa olla merkitystä hoidon kannalta, Huistinoja sanoo.

Ylilääkäri Minna Mörtenhumerin mukaan maittohappobakteerien tehoon liittyvästä tukimuksesta puuttuu vielä tarpeellinen pitkäaikaisseuranta.