1. yle.fi
  2. Uutiset

Varo liiallista lämmittämistä

Pakkanen saa ihmiset helposti ylilämmittämään kiinteistöjään. Etenkin vähänkäytetyt takat ja kovatehoiset sähkölämmittimet voivat olla iso paloturvallisuusriski. Lämmittää pitäisi pakkasesta huolimatta maltilla ja vahtien.

Kotimaan uutiset
Takkatuli
Arja Lento / Yle

Pohjanmaan pelastuslaitos on saanut tehdä pakkaspäivinä töitä muun muassa nokipalojen sammuttamisen kanssa. Kun pakkasilla halutaan kaikki irti talon lämmönlähteistä, mennään helposti vaaravyöhykkeelle.

– Valitettavasti näitä on nyt sattunut ainakin kymmenkunta pakkasten aikana, vahvistaa Pohjanmaan pelastuspäällikkö Ole Wik.

– Savuhormien pikikerros voi syttyä palamaan, kun lämpö nousee liian korkealle. Pitää seurata kuumenemista ja pitää välillä pausseja lämmittämisessä.

Erityisen varovainen saa olla, jos esimerkiksi takkaa on käytetty vain vähän ja se on kylmä. Lämmittämiseen pitäisi ryhtyä vähitellen.

– Ylikuumeneminen voi myös aiheuttaa rakenteiden murtumista ja sytyttää palon rakenteisiin, muistuttaa Wik.

Sähkölaitteet voivat ylikuormittaa

Myös sähkökäyttöisten lämmityslaitteiden kanssa saa olla maltillinen. Lämmityslaite ei sinänsä ole vaarallinen, mutta vaara piilee sähköjärjestelmän ylikuormittumisessa.

– Tuodaan sisälle laitteita, jotka vielä kytketään jatkojohdoilla ja kuormitetaan sähköverkkoa. Silloin voi muodostua lämpöä johtoihin, jotka ovat seinien sisällä ja palo voi syttyä siellä.

– Kymmenen ampeerin sulake kestää 2 000 wattia, jolloin yksi lämpöpuhallin riittää. Kaksi on jo liikaa, laskee Ole Wik.

Pelastuslaitos tulee paikalle pakkasellakin, mutta...

Kova pakkanen voi aiheuttaa vaikeuksia myös pelastuslaitokselle. Voi käydä niin, että säiliöautonkin vesi jäätyy.

– Etenkin jos pitää ajaa maaseudulle pitkän matkan päähän, voi esimerkiksi säiliöauton pohjaventtiili jäätyä kiinni. Silloin on mahdotonta saada säiliöautosta vettä.

– Ei sitä nyt kovin usein tapahdu, mutta on tapahtunut, kertoo Pohjanmaan pelastuspäällikkö Ole Wik.

Korjattu lukuja tekstissä: "kymmenen ampeerin sulake kestää 20 000 wattia - 2 000:ksi watiksi". 20.1.2014 klo 11:31.

Lue seuraavaksi