Yli 200 loukkaantui Ukrainan yhteenotoissa

Sekä poliiseja että mielenosoittajia loukkaantui yli sata, viranomaiset kertovat. Vielä maanantaiaamunakin Kiovan kaduilla oli satoja mielenosoittajia, jotka vaativat hallitusta kumoamaan uudet tiukat mielenosoituslait.

Ulkomaat
Kiovan keskusaukiolle kokoontuneita mielenosoittajia

Ukrainan sunnuntaisen suurmielenosoituksen yhteydessä puhjenneissa väkivaltaisuuksissa loukkaantui yli 200 ihmistä, viranomaiset kertovat. Arviolta sata tuhatta ihmistä kokoontui illalla osoittamaan mieltä hallitusta ja uutta mielenosoituslakia vastaan, ja vielä aamullakin Kiovan kaduilla oli satoja mielenosoittajia.

Oppositio on osoittanut marraskuusta asti mieltään presidentti Viktor Janukovitšin hallintoa vastaan, ja sunnuntaina mielenosoittajat kokoontuivat protestoimaan uusia lakeja, joiden mukaan mielenosoittajille voidaan langettaa jopa vuosien vankeustuomioita muun muassa naamion käytöstä tai hallintorakennusten saartamisesta.

Yhteenotot puhkesivat, kun rauhallisesta suurmielenosoituksesta irtaantunut joukko yritti murtaa poliisin vartiorenkaan hallintorakennusten ympäriltä. Poliisi käytti mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua, vesitykkejä ja kumiluoteja. Mielenosoittajat vastasivat savupommeilla, polttopulloilla, ilotulitteilla ja kivittämällä poliiseja sekä sytyttämällä poliisiautoja tuleen.

Sisäministeriön mukaan yhteenotoissa loukkaantui yli sata turvallisuusjoukkojen jäsentä. Terveysviranomaiset kertovat myös yli sadan mielenosoittajan loukkaantuneen. Neljällä on vakvia silmä- tai raajavammoja.

Yhteenotot jatkuivat maanantain pikkutunneille, ja vielä aamullakin kaduilla oli pakkassäästä huolimatta satoja mielenosoittajia. Heistä eräs sanoo uutistoimisto AFP:lle, että mielenosoittajat pysyvät kaduilla kunnes uudet mielenosoituslait kumotaan.

20 ihmistä on pidätetty mellakoinnista, ministeriö kertoo. Yhdysvaltalaisrahoitteisen Radio Svobodan mukaan kaksi sen toimittajaa pidätettiin, kun he kuvasivat varhain maanantaiaamuna mielenosoituspaikalla.

- Paikka on edelleen kuin taistelutanner. Poltetut autot käryävät ja savupommeja heitellään, ihmiset rummuttavat kepeillä rytmiä. Sillä halutaan sanoa, että protesti jatkuu, kertoi Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen aamuseitsemältä Suomen aikaa.

Manninen kertoo, että mielensoitituksia oli myös muualla Ukrainassa, mutta yhteenotoilta vältyttiin.

Valkoinen talo ja EU-ministerit tuomitsevat väkivallan

Yhdysvaltain Valkoinen talo on tuominnut väkivaltaisuudet ja kehottanut kaikkia osapuolia lopettamaan ne. Hallitusta Valkoinen talo kehottaa vetämään mellakkapoliisit Kiovan kaduilta sekä aloittamaan keskustelut opposition kanssa.

Myös monet Bryselin-kokoukseensa saapuneet EU-maiden ulkoministerit ovat tuominneet väkivaltaisuudet. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt pitää tapahtunutta seurauksena lakipaketin hyväksymisestä. Britannian William Hague sanoo uskovansa, että oli virhe hyväksyä rajoituksia mielenosoituksille.

Hague pitää kuitenkin tervetulleena sitä, että hallitus näyttää olevan valmis neuvottelemaan opposition kanssa. Presidentti Viktor Janukovitš on kutsunut opposition perustamaansa komissioon, joka yrittää ratkoa kriisiä. Ensimmäisen tapaamisen on määrä olla maanantaina.

Ukrainan levottomuudet alkoivat, kun Janukovitš perui marraskuussa aikeensa allekirjoittaa vapaakauppa- ja yhteistyösopimus EU:n kanssa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset