"Jos elokuvaa tehtäisiin muualla kuin Kainuussa, niin itku tulisi"

Puolangalla on alkuvuoden aikana kuvattu kauhukomediaa Bunny The Killer Thing, joka tehdään talkoilla. Yhteistyön merkitys korostuu omakustanteisessa elokuvassa, ja etenkin paikallinen tuki antaa elokuvan tekijöille mahdollisuuden. Yhteistyötä tehdään myös Oulun suuntaan.

Kuva: Simo Räsänen

Elokuvan tuottaja Miika J. Norvanto sanoo, että Bunny The Killer Thing (siirryt toiseen palveluun) -elokuvan tekeminen ei onnistuisi muualla kuin Kainuussa.

– Jos elokuvaa tehtäisiin muualla kuin Kainuussa, niin itku tulisi. Olen elämäni tällä alueella touhunnut, ja luotto ihmisiin ja tekemisen henkeen oli iso jo elokuvan suunnitteluvaiheessa.

Bunny-elokuva on suomalaisittain harvinaista lajityyppiä, ja on tekijöidensä mukaan roisi, mutta laadukas kauhukomedia.

– Päädyimme tekemään elokuvan talkoilla ja alle 50 000 euron budjetilla, koska perinteisiä rahoitusmuotoja ei tälle lajityypille ole tarjolla. Kuvausten aikana on pystyttävä pitämään ihmiset hengissä, ja nyt se onnistuu paikallisten ihmisten ja yritysten avulla, Norvanto kertoo.

Muun muassa ruokailun, majoituksen ja kaluston järjestäminen ja palkkakulut kuvausten ajaksi olisi maksanut Norvannon mukaan 800 000 – 1 000 000 euroa.

Yhteistyötä Ouluun

Norvanto kertoo, että elokuvan myötä on virinnyt yhteistyötä myös Oulun suuntaan.

– Alan opiskelijoita on mukana tuotannossa Oulun ammattikorkeakoulusta, ja Bunny-hahmon saattaminen omaan pelimaailmaan tehdään yhteistyössä oululaisen pelifirman kanssa.

Paikalliset yrittäjät auttavat elokuvantekijöitä monin tavoin, muun muassa mahdollistamalla kuvauspaikkojen löytämisen ja käyttämisen. Kuva: Bunny The Killer Thing -tuotanto

Kainuusta ei elokuva-alan koulutusta löydy, ja pelipuolelta innostus syttyi Oulussa.

– Kainuun ammattiopiston kulttuurin alalta meillä on paljon tekijöitä mukana kuvauksissa, ja yhteistyö toimii myös oppilaitoksen vetämän Elokuvan ja median palvelukeskus -hankkeen kanssa, Norvanto selvittää.

Bunny-hahmon saattaminen omaan pelimaailmaan tehdään yhteistyössä oululaisen pelifirman kanssa.

Miika J. Norvanto

Tuottajaa ilahduttaa erityisesti se, että elokuvakalustoa vuokraava yritys uskoo myös tekijöihin, mikä on mahdollistanut huippulaadukkaan tekniikan käyttämisen kuvauksissa.

– Vaikka tässä tehdään tavallisuudesta poikkeavaa elokuvaa, niin ihmiset näkevät, että teemme yhdessä isoja asioita.

Kansainväliseen levitykseen

Bunny The Killer Thing suunnataan etenkin kansainvälisille markkinoille, ja se nähdään raakaversiona myös Cannesin elokuvajuhlilla tänä keväänä.

– Aloitamme tietysti Suomesta elokuvateatteri- ja dvd-levityksellä, ja pyrimme saamaan elokuvan nettipalveluihin. Festivaalikierros ulkomailla on suunnitelmissa myös, Norvanto kertoo.

Bunny The Killer Thing on ohjaaja ja käsikirjoittaja Joonas Makkosen ensimmäinen pitkä elokuva. Kuva: Bunny The Killer Thing -tuotanto

Kansainvälisyys kiinnosti myös Puolangan kuntaa, joka on tarjonnut tukensa elokuvantekijöille.

– Rahaa emme anna, mutta kuvauspaikkojen etsinnässä, olosuhteiden ja yhteyksien luomisessa olemme olleet apuna. Olen minä peräkärryäkin heille lainannut, hymyilee Puolangan elinkeinoasiamies Heikki Kanniainen, jota elokuvan erikoinen lajityyppi ei säikäyttänyt.

– On vain positiivista, että nuoret tekijät uskaltavat tehdä ja kokeilla uutta ja erilaista. Puolangan on hyvä tulla esille kansainvälisestikin paikkana, jossa on tarjolla elokuvantekijöille lajityypistä riippumatta tarjolla hyät mahdollisuudet työlleen.