Lääkäri: Dopingaineet voivat johtaa jopa psykoosiin

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Juha Venäläinen varoittaa joidenkin dopingaineiden johtavan jopa psykoosin kaltaiseen tilaan suurina annoksina nautittuina. Tavallinen sivuvaikutus on myös suvunjatkamiskyvyn heikkeneminen. Savosta on löydetty kotikutoisia dopingpillereitä, joiden testosteronipitoisuudet vaihtelivat suuresti.

terveys
Lääkepulloja.
Tullin takavarikoimia lääkepulloja.Suomen tulli

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Juha Venäläinen varoittaa joidenkin dopingaineiden aiheuttavan erittäin vakavia sivuvaikutuksia. Aineet voivat johtaa jopa psykoosin kaltaiseen tilaan, jos niitä nautitaan suuria määriä. Savosta löydetyssä dopingin kotivalmistamossa tehtiin pillereitä, joiden testosteronipitoisuudet vaihtelivat suuresti.

- Jos on isoista annoksista kysymys, tabletit voivat aiheuttaa jopa akuutin psykoosin. Kun ei yhtään tiedetä minkä verran tableteissa on vaikuttavaa ainetta, voi olla kyse isoistakin annoksista, Venäläinen huomauttaa.

Doping vaarallista määrästä riippumatta

Dopingaineiden tavallisia sivuvaikutuksia ovat muun muassa iho-ongelmien kuten aknen lisääntyminen ja suvunjatkamiskyvyn heikkeneminen. Venäläinen korostaa, että dopingaineet ovat aina vaarallisia, määrästä riippumatta.

- Ei se ole turvallista milloinkaan. Hormonien käytöstä esimerkiksi siittiöiden määrä vähenee, kivekset pienenee ja jotkut piristeet voivat tehdä hulluksi. Samalla sitten tulee tuetuksi rikollisia ja rikollista toimintaa. Mafialle se on sama, saako rahansa huumeita salakuljettamalla vai myymällä dopingia.

Siittiöiden määrä vähenee, kivekset pienenee ja jotkut piristeet voivat tehdä hulluksi.

Juha Venäläinen

- Jos haluaa näyttää jollakin tavalla komealta, suosittelen että käy hyvässä parturissa ja kunnollisella hiihtolenkillä, niin on posket punaiset. Jos halutaan terveyttä ja hyvinvointia, ei kannata ruveta myrkyttämään itseensä, ei edes ulkonäön parantamisen vuoksi, Venäläinen sanoo.

Savolaisesta omakotitalosta löytyi mittava dopingin kotivalmistamo, jossa tehtailtiin testosteronivalmisteita kuntoilijoille. Tablettien ja ampullien pääraaka-aineeksi oli salakuljetettu Thaimaasta kilo raakatestosteronia. Valmiit tabletit pakattiin lääkepurkkeihin, joihin liimattiin sellaisia tuotemerkkejä, jotka kiinnostivat kuluttajia. Pilleripurkeissa ei kuitenkaan ollut sitä, mitä etiketissä luvattiin.

Tulli pääsi dopingia tehtailleen parivaljakon jäljille viime syksynä.