Ammattiliittopomo sanoi perussuomalaisia fasisteiksi ja rasisteiksi – kansanedustaja teki rikosilmoituksen

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen lausunto pöyristyttää eteläsavolaista kansanedustajaa Kaj Turusta (ps.).

Kuva: Paavo Koponen / Yle

Perussuomalaisten savonlinnalainen kansanedustaja Kaj Turunen on tehnyt rikosilmoituksen ammattiliitto Pron puheenjohtajasta Antti Rinteestä. Turunen sanoo pöyristyneensä Rinteen Helsingin Sanomille antamista kommenteista.

Rinne sanoi sunnuntain Helsingin Sanomissa, että Perussuomalaiset ovat populistinen puolue, jolta puuttuu arvot.

– Ne puhuvat tietyistä asioista ihan ok, mutta kun arvopohja puuttuu, voidaan yhtäkkiä olla rasistisia ja fasistisia, Rinne jatkoi lehden haastattelussa..

Turunen luki Rinteen haastattelun HS:stä vasta maanantaina ja teki asiasta saman tien sähköisen rikosilmoituksen.

– Rupesin tänään päivällä katsomaan, mitä maassa on tapahtunut, ja pöyristyneenä huomasin, mitä Rinne oli sanonut, Turunen kertoo.

Hänestä on suorastaan pelottavaa, että ihminen, joka hakee sosiaalidemokraattien puheenjohtajaksi, menee lausumaan jotain tällaista.

– Perussuomalaisia on kuitenkin puoli miljoonaa tässä maassa, ja itse kansanedustajana edustan myös äänestäjiä. Itse en ole rasisti enkä fasisti, Turunen huomauttaa.

Poliisi ei ota kantaa

Turusen mielestä Rinteen kommentit täyttävät kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikoksen tunnusmerkistön.

Lain mukaan henkilö, joka asettaa yleisön saataville, levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Lain mukaan kunnianloukkaukseen syyllistyy puolestaan henkilö, joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan loukatulle vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa.

Mikkelin poliisi ei vielä maanantai-iltapäivänä ollut tietoinen heille jätetystä rikosilmoituksesta. Jahka rikosilmoitus saapuu poliisille, harkitsee poliisi sen jälkeen, onko asiasta syytä käynnistää rikostutkinta.