Hyppää sisältöön

Napuen muistovuosi ennallistaa taistelun kulun

Vuoden 1714 Napuen taistelun muistovuotta vietetään tänä vuonna Isossakyrössä. Elokuussa ennallistetaan taistelun kulku historiaharrastajien toimesta, mutta jo helmikuussa tapahtuu. Taistelun vuosipäivän tienoilla tarjolla on monenlaista ohjelmaa.

Kuva: Anssi Leppänen/Yle

Napuen taistelusta tulee kuluneeksi 300 vuotta tänä vuonna. Vuoden 1714 taistelut olivat pohjalaisittain traagiset, joten Isossakyrössä olikin selvää, että taistelun muistovuotta vietetään.

– Meille kulttuuripuolelle on tullut jo pidempään muistutuksia siitä, että tätä vuotta ei saa unohtaa. Vuosi sitten alettiin tapahtumia valmistella ja kaikkeen tähän tarvitaan ja on saatu valtava määrä vapaaehtoisia mukaan, kehaisee Isokyrön kulttuurisihteeri, muistovuoden toimikunnan puheenjohtaja Katri Kemppainen.

Järjestäjät muistuttavat, että kyseessä ei ole juhlavuosi, vaan muistovuosi.

– Tämä ei ole mikään juhla, vaan kunnioitamme taistelussa kaatuneiden muistoa ja tuomme historiaa esille näillä tapahtumilla. 

Muistopäivä 16. helmikuuta

Napuen taistelun muistopäivää vietetään helmikuun 16. päivä juhlahetkellä ja seminaarilla. Puhujina ovat mm. professori Kari Hokkanen, tutkijatohtori Ville Sarkamo ja professori Kustaa H. J. Vilkuna. Esille nousevat aika ennen Napuen taistelua, itse taistelut ja taistelua seurannut isonvihan aika alueella.

– Helmikuussa on myös kirjallisuusnäyttely Isokyrön kirjastossa sekä näytelmän Lumi ja Hurme esityksiä. Näytelmäesityksistä osa on jo loppuunmyytyjä, Katri Kemppainen muistuttaa.

Taistelut ennallistettuina

Isokyrön perinteisten 1700-luvun markkinoiden yhteydessä elokuussa vietetään Napuen taistelun muistovuoteen liittyvää Elämää sodassa ja rauhassa -viikonloppua, jonka aikana järjestetään Napuen taistelun ennallistamisnäytös.

– Meille tulee historiaharrastajia ja -harrastajaryhmiä pitämään tämän ennallistamisnäytöksen eli he esittävät taistelua. Tulossa on ryhmiä ainakin Suomesta, Ruotsista ja Venäjältä, Katri Kemppainen kertoo.

Isossakyrössä on järjestetty jo pukukurssi 1700-luvun vaatetuksesta.

– Siellä tehtiin vaatteita 1700-luvun malliin ja osallistujia oli eri puolilta maata. Toive on, että myös yleisö pukeutuisi ajanmukaisesti elokuisen tapahtuman aikana.

.
.