Napuen taistelusta näytelmä – lapsen ääni kuuluu sodan melskeessä

Yksi Napuen taistelun 300-vuotisjuhlan huipentumista on helmikuussa Isossakyrössä kantaesityksensä saava näytelmä Lumi ja Hurme. Näytelmä on tarina selviytymisestä vaikeina aikoina ja erityisesti se pyrkii nostamaan esiin lasten asemaa sodan tuoksinassa.

Kotimaa
nuorin ja vanhin näyttelijä kuvassa
Lumi ja Hurme -näytelmä tuo esiin lapsen asemaa sodan melskeessä. Merja Siirilä / Yle

Isokyrö muistaa tänä vuonna monin tavoin 300 vuotta sitten käytyä Napuen taistelua. Yksi juhlavuoden suurista ponnistuksista on tositapahtumiin pohjautuva näytelmä Lumi ja Hurme. Käsikirjoitus tilattiin kaksi vuotta sitten lapualaiselta Jyrki Tuularilta. Tositapahtumiin perustuva kantaesitys inspiroi ohjaaja Eija-Irmeli Lahtea.

– Kun tiedän, että ihmiset ovat kokeneet tämän oikeasti, niin se ruokkii minuakin ihan eri tavalla.

Teatteri Kyröön tuottamassa näytelmässä on mukana yli 50 henkilöä. Rooleissa nähdään harrastajanäyttelijöitä molemmista pohjalaismaakunnista. Tekijöiden mukaan kyseessä on Kyrönmaan ja lähiseutujen suurin voimannäyttö vuosiin.

– Porukkaa on mukana koko taistelualueelta, tapahtumat ovat koskettaneet koko porukkaa. He tuovat juurensa tähän näytelmään, sanoo näytelmän tuottaja, Teatteri Kyröön puheenjohtaja Pertti T. Lehto.

Lapsen näkökulma lähtökohtana

Ohjaaja Eija-Irmeli Lahti ja käsikirjoittaja Jyrki Tuulari ovat halunneet tuoda näytelmässä esiin erityisesti lapsen asemaa sodan jaloissa. Lahden mukaan asia on tänä päivänä yhtä ajankohtainen kuin 300 vuotta sitten Napuen taistelussa.

– Tässä näytelmässä lapsi kysyy Jyrki Tuularin tekstillä, mikä on sota ja miksi sellainen on. Minusta ne ovat tosi viisaita kysymyksiä. Mitä me aikuiset hänelle vastaamme?

Eija-Irmeli Lahden oma näkemys on, että ihminen ei ole sodistaan paljon vuosisatojen saatossa oppinut. Hänen mielestään sodissa ei ole voittajia.

– Oma lähtökohtani on ollut tässä kysyä, minkä hinnan lapsi maksaa, kun me käymme sotaa.

Näyttelijäkaarti on ikähaarukaltaan laaja: yhteensä 26 puheroolissa esiintyvät ovat 9–80-vuotiaita.

Palkitseva projekti

Oman haasteensa projektiin on tuonut se, että toimitaan harrastajapohjalta.

– Harjoituslista on monimuotoinen, kun kaikilla on omat työt ja itselläkin tahdin määrää oma työ Seinäjoen kaupunginteatterissa, kertoo ohjaaja Eija-Irmeli Lahti.

Teatteri Kyröön puheenjohtaja, näytelmän tuottaja Pertti T Lehto vakuuttaa projektin olleen vaivan arvoinen. Kokoontumisia on ollut toukokuusta lähtien.

– Tämä on ollut erittäin palkitsevaa. Olen suorastaan rakastunut näihin meidän tähtiin, hehkuttaa Pertti T Lehto.

Lumi ja Hurme kertoo tapahtumista ennen Napuen taistelua ja selviytymisestä Isonvihan alkaessa. Tekijöiden mukaan luvassa on suuria tunteita: iloa, surua, rakkautta ja myös huumoria.

Kantaesityksensä Lumi ja Hurme saa Isonkyrön Pohjankyrö-salissa helmikuun 8. päivä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus