Jalat vipattivat vastaanottokeskuksessa – katutanssi toi vaihtelua turvapaikanhakijoiden arkipäivään

Turvapaikanhakijat pitivät hauskaa Joutsenon vastaanottokeskuksessa katutanssitapahtuman merkeissä. Suomen katutanssiliiton tapahtumakiertue pysähtyi päiväksi Konnunsuolle. Turvapaikanhakijoiden päivät koostuvat hyvin samankaltaisista rutiineista, joten vaihtelu on monelle tervetullutta.

Kotimaa
Konnunsuon vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoille opetetaan katutanssia.
Yle

Tanssijalka vipatti monella Joutsenon vastaanottokeskuksessa järjestetyn katutanssitapahtuman tahtiin. Vain innokkaimmat uskalsivat kokeilla lajia.

Olen tänään tosi iloinen, koska tämä on minun lempimusiikkia ja tanssia

ghanalainen Rauf Mohammed

– Olen tänään tosi iloinen, koska tämä on minun lempimusiikkia ja tanssia, kertoo mukana tanssissa ollut ghanalainen Rauf Mohammed.

Suomen katutanssiliiton kiertue pysähtyi tällä kertaa Lappeenrannan Konnunsuolle ilahduttamaan asukkaita.

– Tää on varmaan yks niistä harrastuksista, mihin sisäänpääseminen maahanmuuttajataustaisella on helpointa. Se johtuu siitä, että koko katutanssi on lajina hyvin monikulttuurinen, niin Suomessa kuin maailmalla, kertoo Suomen katutanssiliiton puheenjohtaja Jouni Janatuinen.

Iloa, vaihtelua, kulttuuria

Eri tahot järjestävät säännöllisin väliajoin tapahtumakiertueita Suomen vastaanottokeskuksissa. Kesällä 2013, muun muassa Suomen Jalkapallon pelaajayhdistyselävöittiturvapaikanhakijoiden arkea.

He saavat toivottavasti vähän erilaista sisältöä siihen arkipäivään

vastaava ohjaaja Olli Vesivalo

– He saavat toivottavasti vähän erilaista sisältöä siihen arkipäivään, joka sitten kantaa taas vähän matkaa eteenpäin ja tietysti se on uusi kontakti suomalaiseen yhteiskuntaan ja suomalaiseen kulttuuriin, sanoo Joutsenon vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja Olli Vesivalo.

Turvapaikanhakijoille tapahtumat ovat tervetulluttta vaihtelua, sillä normaalisti päivät ovat hyvin samankaltaisia.

– Yleensä menen suomen kurssille, sitten menen lounaalle ja sitten lepäämään, kertoo syyrialainen turvapaikanhakija Anas Alsatam.

Sopeutumista yhteiskunnan jäseniksi

Maahanmuuttovirasto haluaa erilaisilla kampanjoilla edistää turvapaikanhakijoiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Tänä talvena urheilun avulla tutustutaan myös suomalaiseen kulttuuriin. Suomen Olympiakomitea tekee yhteistyötä maahanmuuttoviraston kanssa, jotta maahanmuuttajat voisivat urheilunkin avulla paremmin sopeutua uuden yhteiskunnan jäseneksi.

Ghanalainen Rauf ei tiedä hiihtämisestä mitään eikä ole sitä kokeillut. Hän suhtautuu siihen kuitenkin avoimin mielin.

– Kyllä voisin kokeilla sitä, jos näytät miten, hän naurahtaa.